Egészséges, ha szeretem a csípőset?

A magyar konyhában is divatos az erős paprika használata, így mi is igen gyakran fogyasztjuk a mindennapokban. És akkor még nem is beszéltünk a manapság egyre divatosabb chillipaprikáról, amelyből nagyon sokféle verziót kapni már a boltokban. De vajon, jó-e a csípős ételek fogyasztása? Következő cikkünkben erre kerestük a választ.

Bármilyen fajta paprikáról is legyen szó, a csípősségét minden esetben a kapszaicin nevű anyag adja, amely a szájban található hő-és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, ezáltal a normál hőmérsékletű élelmiszert is forrónak érzékeljük. A szervezet tehát úgy reagál rá, mint enyhe égési sérülést szenvednénk, mindezt a hő szövetre gyakorolt károsító hatása nélkül. Egyébként nemcsak a szájban képes ilyen reakció kiváltásra, hanem bárhol máshol az emberi testen.

A kapszaicin számos esetben jótékony hatással van az egészségünkre. Igen gyakorta képezi kutatások tárgyát, amelyből több esetben is bizonyították, hogy a gyomorban található gyulladásos folyamatokért is felelős Helicobacter pylori szaporodását is kontrollálja. Emellett vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek arra engednek következtetni, hogy ez a paprika vegyülete hasznos lehet a daganatos sejtek elleni küzdelemben is.

A világ egyik legerősebb paprikájának tartott Carolina Reaper Pepper

A kapszaicin tartalmú krémeket gyakorta használják pikkelysömör kezelésére, amely bár elsőre csípő, égő érzést okoz, hosszútávon alkalmazva csökkentheti a panaszokat. Szintén vizsgálatok mutatják ki, hogy a kapszaicin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet a normál testsúly fenntartásában, ugyanis étvágycsökkentő hatása van.

A legerősebb egyedek Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek, az egyes paprikafélék erősségét egyébként a Scoville-skála mutatja. Míg a Magyarországon termő paprikák kb. 2000-es erősséggel bírnak, addig a lista legfelső fokán állók több milliós erősséggel is bírhatnak. Bár ez utóbbiak fogyasztásának egészségre gyakorolt jótékony hatása már igencsak megkérdőjelezhető, a legtöbb esetben a csípős paprika nyugodt szívvel beleilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago