Egészséges, ha szeretem a csípőset?

A magyar konyhában is divatos az erős paprika használata, így mi is igen gyakran fogyasztjuk a mindennapokban. És akkor még nem is beszéltünk a manapság egyre divatosabb chillipaprikáról, amelyből nagyon sokféle verziót kapni már a boltokban. De vajon, jó-e a csípős ételek fogyasztása? Következő cikkünkben erre kerestük a választ.

Bármilyen fajta paprikáról is legyen szó, a csípősségét minden esetben a kapszaicin nevű anyag adja, amely a szájban található hő-és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, ezáltal a normál hőmérsékletű élelmiszert is forrónak érzékeljük. A szervezet tehát úgy reagál rá, mint enyhe égési sérülést szenvednénk, mindezt a hő szövetre gyakorolt károsító hatása nélkül. Egyébként nemcsak a szájban képes ilyen reakció kiváltásra, hanem bárhol máshol az emberi testen.

A kapszaicin számos esetben jótékony hatással van az egészségünkre. Igen gyakorta képezi kutatások tárgyát, amelyből több esetben is bizonyították, hogy a gyomorban található gyulladásos folyamatokért is felelős Helicobacter pylori szaporodását is kontrollálja. Emellett vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek arra engednek következtetni, hogy ez a paprika vegyülete hasznos lehet a daganatos sejtek elleni küzdelemben is.

A világ egyik legerősebb paprikájának tartott Carolina Reaper Pepper

A kapszaicin tartalmú krémeket gyakorta használják pikkelysömör kezelésére, amely bár elsőre csípő, égő érzést okoz, hosszútávon alkalmazva csökkentheti a panaszokat. Szintén vizsgálatok mutatják ki, hogy a kapszaicin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása segíthet a normál testsúly fenntartásában, ugyanis étvágycsökkentő hatása van.

A legerősebb egyedek Közép- és Dél-Amerikában, Indiában, valamint Ázsia délkeleti részén teremnek, az egyes paprikafélék erősségét egyébként a Scoville-skála mutatja. Míg a Magyarországon termő paprikák kb. 2000-es erősséggel bírnak, addig a lista legfelső fokán állók több milliós erősséggel is bírhatnak. Bár ez utóbbiak fogyasztásának egészségre gyakorolt jótékony hatása már igencsak megkérdőjelezhető, a legtöbb esetben a csípős paprika nyugodt szívvel beleilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago