A falafel olyan különlegességnek számít, amelyért étterembe kell menünk – legalábbis nagyon sokan így gondolják. Ez azonban nem igaz, ugyanis otthon is nagyon egyszerűen és viszonylag olcsón elkészíthetjük, mutatjuk is hogyan. 

Ha falafelt akarunk készíteni, akkor van egy szabály, amit muszáj betartanunk, máskülönben inkább neki se fogjunk. A konzerv csicseri borsóból akármennyire is könnyűnek tűnhet golyócskákat gyúrni, sajnos nem lehet, csakis beáztatott, de nem főzött száraz csicseri alkalmas erre a célra.

Ez elsőre talán furcsán hangzik, de nem kell aggódni, az olajban sütés közben teljesen megpuhul a darált csicseri. A falafelt hazájában leggyakrabban bő olajban készítik, de akkor sincs semmi gond, ha sütőben piritjük meg.

A közel-keleti gyökerekkel bíró fogás annyira ízletes, hogy nem csak vegáknak, de megrögzött húsimádóknak is jó szívvel ajánljuk.

Hozzávalók

  • 250 gramm száraz csicseriborsó
  • 1 evőkanál liszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • opcionális friss petrezselyem
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • fél liter étolaj a sütéshez

 

A csicseriborsót bőséges sós vízbe áztatjuk egy éjszakára.

Másnap aprítógépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt. Durvára daráljuk: fontos, hogy ne legyen se túl darabos, se egészen homogén, olyan legyen, mint a darált dió.

Hagyjuk egy kicsit állni, majd kis, lapos korongokat formázunk belőle összegyúrva a fenti hozzávalókkal.

A korongokat forró olajban megsütjük.

Borítókép forrása: Epicorius

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago