Az articsóka már az időszámításunk előtt is ismert volt, ám itthon sokáig csak dísznövényként volt benne a köztudatban. A mediterrán konyha előszeretettel alkalmazza, de nekünk miért is kellene? 

Az articsóka kétszer is terem egy évben, rengeteg gyógyhatása közismert, nem mellesleg az íze is roppant kellemes. Emellett számos problémára megoldást jelenthet….Mutatunk közülük néhányat!

Csökkenti a koleszterinszintet

Ha imádod a jó zsíros, magyaros ételeket, és a tojás is nagy barátod, akkor jó ha az articsókát is bevonod az étkezéseidbe. Köztudott ugyanis, hogy ez a zöldség a jó koleszterin (HDL) szintjét növeli, a rossz koleszterinét (LDL) pedig csökkenti. Mire vársz még?

Segíti az emésztést

Ha problémád van az emésztéseddel, például a puffadással vagy a székrekedéssel, akkor elő az articsókát. A benne található nagy mennyiségű rost stimulálóan hat a bélmozgásra, és segíti a salakanyagok kiürülését.

artichoke 591685 1280
Articsóka, mint dísznövény

Erős antioxidáns

Fő hatóanyaga a cinarin flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, és a védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben.

Vércukorszint stabilizálása

Cukorbetegségben szenvedőknek különösen hasznos az articsóka, ugyanis a benne található inulin egy olyan poliszacharid, amely lassan bomlik le a bélben, és lassan is szívódik fel. Ezért az articsóka segít az étkezések miatti hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.

+1 tipp

Sajnos az itthoni piacokon vagy szupermarketekből nem biztos, hogy olyan könnyen beszerezhető, de közel hasonló hatással bír, ha tea formájában fogyasszuk az articsókát! Elkészítése: forrázz le 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízben, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Lehetőleg napközben fogyasszuk, reggel és délután!

Hirdetés: