Diéta & Egészség

Articsóka: eszik vagy isszák?

Az articsóka már az időszámításunk előtt is ismert volt, ám itthon sokáig csak dísznövényként volt benne a köztudatban. A mediterrán konyha előszeretettel alkalmazza, de nekünk miért is kellene? 

Az articsóka kétszer is terem egy évben, rengeteg gyógyhatása közismert, nem mellesleg az íze is roppant kellemes. Emellett számos problémára megoldást jelenthet….Mutatunk közülük néhányat!

Csökkenti a koleszterinszintet

Ha imádod a jó zsíros, magyaros ételeket, és a tojás is nagy barátod, akkor jó ha az articsókát is bevonod az étkezéseidbe. Köztudott ugyanis, hogy ez a zöldség a jó koleszterin (HDL) szintjét növeli, a rossz koleszterinét (LDL) pedig csökkenti. Mire vársz még?

Segíti az emésztést

Ha problémád van az emésztéseddel, például a puffadással vagy a székrekedéssel, akkor elő az articsókát. A benne található nagy mennyiségű rost stimulálóan hat a bélmozgásra, és segíti a salakanyagok kiürülését.

Articsóka, mint dísznövény

Erős antioxidáns

Fő hatóanyaga a cinarin flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, és a védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben.

Vércukorszint stabilizálása

Cukorbetegségben szenvedőknek különösen hasznos az articsóka, ugyanis a benne található inulin egy olyan poliszacharid, amely lassan bomlik le a bélben, és lassan is szívódik fel. Ezért az articsóka segít az étkezések miatti hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.

+1 tipp

Sajnos az itthoni piacokon vagy szupermarketekből nem biztos, hogy olyan könnyen beszerezhető, de közel hasonló hatással bír, ha tea formájában fogyasszuk az articsókát! Elkészítése: forrázz le 3 evőkanál szárított növényt fél liter vízben, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Lehetőleg napközben fogyasszuk, reggel és délután!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

22 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago