Van a klasszikus zellerkrémleves, és van az, amit mindenkinek ismernie kellene: a birsalmás zellerkrémleves. 

Az illatos, ám rendkívül kemény héjú birsalmát talán kevesen használják, pedig kifejezetten sokrétű gyümölcs, amely rengeteg vitamint (A-, B- és C-vitamin), ásványi anyagot (réz, vas, kálium, foszfor) tartalmaz, továbbá a hasznos pektin is megtalálható benne, amely köztudottan jó szolgálatot tesz emésztési problémák esetén, segíti a szervezet anyagcsere folyamatait, valamint a vas felszívódását.

A birs és a zeller remek párost alkot együtt, érdemes őket krémlevesként is kipróbálni.

Birsalmás zellerkrémleves 

1 db zellergumó
1 db birsalma
1 db alma
1 szál paszternák
3 dkg vaj
1 teáskanál cukor
2 dl tejszín
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál szerecsendió
1 kk só
1 kk bors
10 dkg birsalmasajt a tálaláshoz

A zellert, az almát, a paszternákot és a birsalmát meghámozzuk, majd kockára vágjuk.

Vajat forrósítunk, rátesszük a kockára vágott zöldségeket és a gyümölcsöt. Megszórjuk a cukorral, az őrölt szerecsendióval és a korianderrel, erős tűzön egy-két percig kevergetjük.

Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük.

Amikor teljesen megfőttek,  botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt.

Egyet forralunk rajta, tányérokba szedjük. Felkockázott birsalmasajtot kínálunk mellé. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Vajling
Hirdetés: