Csicsóka, édesburgonya, batáta? Akkor most melyik melyik?

Talán sokak fejében keverednek a forgalmak, most azonban helyretesszük a zűrzavart! Burgonya, csicsóka, batáta? Itt az idő, elmagyarázzuk, mi micsoda.

Édesburgonya, ami a batáta

Nos, itt bizony egy kis turpissággal szembesülhet az olvasó. Ugyanis gyakran külön emlegetik őket, ám a batáta nem más, mint az édesburgonya, ami már jóval ismertebb. Az édesburgonya kifejezés szintén becsapós, hiszen valójában nem is tartozik a burgonyafélék családjába. Ugyanakkor elkészítési módjai valóban hasonlítanak a burgonyáéhoz, például püréként, sült krumpliként vagy rakott krumpliként is tökéletes. Hazai termesztése nem éppen egyszerű, mivel igencsak melegkedvelő növényről beszélhetünk, így elsősorban Afrikában, Kínában, Indiában és a trópusi területeken termesztik. Sajnos nem tartozik a legolcsóbb zöldségeink közé, de ha tehetjük iktassuk be az étkezéseinkbe. És, hogy miért? Kiváló a glikémiás indexe, tele van C-vitaminnal, mangánnal és rézzel!

Csicsóka, ami nem burgonya

Sajnos nem teljesen érthető okok miatt, nem a legegyszerűbb beszerezni a boltokból a csicsóka névre hallgató zöldségfélét. Ráadásul egész télen elérhető, nem fagy le, ugyanis a földben tökéletesen jól érzi magát. Jeruzsálemi articsókának is nevezik, Észak-Amerikában őshonos, de már a XVII. századtól termesztik Magyarországon is. A népnyelv földi almaként is emlegeti a csicsókát. Az édesburgonyához hasonlóan nagyon jó a glikémiás indexe, a benne található inulin (vízben oldódó nagyméretű rost) gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezetünkön, megfelelő energialökettel ellátva, és mindezt teszi úgy, hogy a vércukorszintünket sem emeli meg közben. Kár lenne, ha nem kerülne az asztalainkra ez a szuper zöldség. Irány a piac!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago