A brokkolifőzelék nem csak isteni finom, de nyugodtan ehetjük büntetlenül, ugyanis kifejezetten diétás étel, amely megfelelő választás ebédre és vacsorára is. 

A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, tele van vitaminokkal és rostokkal, ezért nálunk rendszeres vendég az asztalon. Nem csak rakott egytálételként és levesként szuper, de a belőlük készült főzelék is nagyon ínycsiklandó.

Ha azt akarjuk, hogy ne puffasszon, akkor a brokkoli főzőlevébe dobjunk egy kis szódabikarbónát. A főzési időre is érdemes figyelnünk már csak azért is, hogy minél kevésbé veszítsen értékes tápanyagaiból.

Készíthetjük fagyasztott brokkoliból is, de akkor mindenképpen csökkentsük a főzési időt a felére. Kis odafigyeléssel igazi kedvenc lehet a konyhában.

Hozzávalók

1 közepes fej brokkoli

2 kisebb krumpli

1-2 fej fokhagyma

1 kávéskanál szódabikarbóna (ettől élénk zöld marad a brokkoli színe és kevésbé puffaszt)

1 teáskanál cukor

fehérbors (icipici)

1 leveskocka (zöldség)

1,5 dl főzőtejszín

1 púpos evőkanál liszt

 

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, szárát lehámozzuk, és a burgonyával együtt apróra kockázzuk. A rózsákat félretesszük, és a szár illetve krumplidarabkákat feltesszük kb. 1 liter vízben főni a fokhagymával, sóval icipici fehérborssal és leveskockával.

10 perc elteltével botmixerrel pürésítjük, majd beledobáljuk a közel azonos méretűre vágott brokkolirózsákat, és hozzáadjuk a szódabikarbónát és cukrot is.

Újabb 10 percig főzzük, és eközben elkészítjük a habarást. A 1,5 dl főzőtejszínben kézi habverő segítségével simára keverjük a púpos evőkanál lisztet.

A ‘főzelék’ levéből egy-két merőkanálnyival tegyünk a tejszínes-lisztes keverékhez, és csomómentesen keverjük el.

Ezután öntsük az egészet a főzelékbe, és pár perc alatt forraljuk össze. Ízlésünknek megfelelő feltéttel fogyasztjuk.

Kész is az isteni brokkolifőzelék.

Borítókép forrása: Cookpad