Diéta & Egészség

Egy illatos őszi köret: krumplipüré édesburgonyából

Ha már tele a polc a hagyományos köretekkel, és újítani szeretnénk, akkor az édesburgonyás krumplipüré remek választás.

Az édesburgonya szép lassan vált kedvelt alapanyaggá a hazai konyhában, nem is érdemtelenül: a korábban csodabogárnak tartott édeskés gyökérzöldség egészséges, sokféleképpen variálható, és egy-két kivételtől eltekintve remek alternatívát nyújt a mezei burgonyás ételek kiváltásához.

Természetesen a magyarok hagyományos krumplipüréjét sem kell lebecsülni, a vajas-tejes köret nyomán érdemes adni egy esélyt az édesburgonyából készült pürének is, amelyből finom, illatos és egészséges köret varázsolható.

Az elkészítésben azért akad egy kis különbség a krumpli és az édesburgonya között: míg előbbit sós vízben szokás megfőzni a pürésítés előtt, utóbbit érdemes inkább a sütőben kisütni, ugyanis ilyenkor sokkal koncentráltabban megmarad az íze.

Forrás: Wikipedia

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • bors

 Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, egy villával megszurkáljuk, majd a tepsibe helyezzük őket. Alufóliát borítunk rá, körben kicsit lenyomkodjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és a zöldségek méretétől függően 45–60 perc alatt szép puhára sütjük.

Ha kész, kivesszük, majd pár percig hűlni hagyjuk, utána  félbevágjuk, a húsukat egy kanállal kikaparjuk, majd botmixerrel pürésítjük vagy krumplinyomóval alaposan összetörjük.

Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vajat, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízlés szerint ízesítjük, majd még egyszer krémesítjük egy botmixer segítségével.

Az édesburgonyás krumplipüré sült vagy rántott húsok, zöldségek vagy halak, grillezett vagy bundás sajt mellé is ideális köret.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago