Diéta & Egészség

Egy illatos őszi köret: krumplipüré édesburgonyából

Ha már tele a polc a hagyományos köretekkel, és újítani szeretnénk, akkor az édesburgonyás krumplipüré remek választás.

Az édesburgonya szép lassan vált kedvelt alapanyaggá a hazai konyhában, nem is érdemtelenül: a korábban csodabogárnak tartott édeskés gyökérzöldség egészséges, sokféleképpen variálható, és egy-két kivételtől eltekintve remek alternatívát nyújt a mezei burgonyás ételek kiváltásához.

Természetesen a magyarok hagyományos krumplipüréjét sem kell lebecsülni, a vajas-tejes köret nyomán érdemes adni egy esélyt az édesburgonyából készült pürének is, amelyből finom, illatos és egészséges köret varázsolható.

Az elkészítésben azért akad egy kis különbség a krumpli és az édesburgonya között: míg előbbit sós vízben szokás megfőzni a pürésítés előtt, utóbbit érdemes inkább a sütőben kisütni, ugyanis ilyenkor sokkal koncentráltabban megmarad az íze.

Forrás: Wikipedia

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • bors

 Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, egy villával megszurkáljuk, majd a tepsibe helyezzük őket. Alufóliát borítunk rá, körben kicsit lenyomkodjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és a zöldségek méretétől függően 45–60 perc alatt szép puhára sütjük.

Ha kész, kivesszük, majd pár percig hűlni hagyjuk, utána  félbevágjuk, a húsukat egy kanállal kikaparjuk, majd botmixerrel pürésítjük vagy krumplinyomóval alaposan összetörjük.

Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vajat, sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízlés szerint ízesítjük, majd még egyszer krémesítjük egy botmixer segítségével.

Az édesburgonyás krumplipüré sült vagy rántott húsok, zöldségek vagy halak, grillezett vagy bundás sajt mellé is ideális köret.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago