Diéta & Egészség

Rántott sajt, amely nem csak a vegák utolsó mentsvára lehet

Nehéz elképzelnünk, hogy a rántott sajt igazi gourmet fogás legyen, sokan még mindig lesajnálóan tekintenek rá, pedig igazi Jolly Joker a vegák utolsó mentsvára, amely számos kreatív megoldást is rejt magában. 

A rántott sajtra sokan a szocializmus torzszülöttként tekintenek, amely legjobb esetben is csak a gyerekek kedvence lehet – nem mellesleg, ezt a titulust sem kellene lebecsülnünk. Az elmúlt években azonban kiderült, hogy számos lehetőséget rejt magában az étel, ennek egyik oka pedig az is, hogy szemünk előtt bontakozik ki a magyar sajtkultúra.

Nem kell a méregdrága sajtokra beruházni, ugyanis már itthon is számos kiváló minőségű sajtot találni, amelyek alkalmasak a panírozáshoz: a kézműves, a félkemény trappista, az óvári, vagy a zempléni sajt is ilyen.

A tökéletes rántott sajt titka tehát a gondosan megválasztott alapanyag, amelyhez elsősorban piacon vagy vidéken házaknál lehet hozzájutni, szóval ha van erre lehetőségünk, akkor mindenképpen ilyenre ruházzunk be, utána indulhat is a panírozás.

Hozzávalók

  • 60 dkg lehetőleg kézműves) trappista sajt
  • 6 darab tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 40 dkg zsemlemorzsa
  • 6 dl napraforgóolaj
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál ételízesítő

Vágjuk a sajtot körülbelül egy centiméteres szeletekre. Verjük fel a tojásokat egy tálban és keverjük el benne az ételízesítőt. A szeleteket mártsuk a tejbe, aztán forgassuk bele a lisztbe, a tojásba és a zsemlemorzsába, majd megint a tojásba és végül megint a zsemlemorzsába, így biztos nem fog a sütés közben kifolyni a sajt.

Hevítsünk annyi olajat egy serpenyőben, hogy ellepje a szeleteket, majd süssük ki benne a bepanírozott sajtszeleteket.

Tálalhatjuk főtt rizzsel és tartármártással vagy hasábburgonyával.

Cikkünk forrása: Hellovidék
Képforrása: Piroskockás

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago