Diéta & Egészség

Egy rendhagyó fogás: a sütőtök főzelék

A sütőtök főzelék nem tartozik a népszerű főzelékek közé, amit mi nem is értünk: édeskés íze remekül passzol a kaporral és a tejföllel, így nálunk jelesre vizsgázott. 

A sütőtököt többnyire csak simán megsütjük, és már esszük is, pedig tejföllel es kaportal összekutyulva finom főzeléket is készíthetünk belőle. Mellesleg érdemes is beleillesztenünk a mindennapi étkezésbe, ugyanis kevés egészségesebb dolog van a sütőtöknél.

Állítólag nem csak a színe olyan, mint a napé, de legalább olyan fontos is, ugyanis a sütőtökben D-vitamin is található, ami pláne jól jön az őszi, borongós időben. Ezenkívül megtalálható benne az A-, a C- és az E-vitamin, de foszfor, kalcium és magnézium tartalma is igen magas – egyszóval valóságos szuperétel.

Forrás: Mindmegette

Hozzávalók

  • 1 db körte alakú kanadai sütőtök (legyen 1,5 – 2 kg-os, mert a tisztításnál elég sok a veszteség)
  • 1 csokor kapor (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl hús alaplé vagy víz (utóbbi esetben kevés ételízesítő)
  • fűszerek: só, bors

 

A sütőtököt vágjuk ketté, szedjük ki a belét, majd hámozd meg és darabold fel tetszésed szerint: kockákra is vághatjuk, csíkokra is gyalulhatjuk, de lereszelhetjük durva reszelőn is. (ez a leglassabb módszer, viszont így nagyon gyorsan megfő a tök).

A feldarabolt sütőtököt a 4 dl hús alaplében (vagy a vízben és ételízesítővel) tegyük fel főni, amennyiben még szükséges, sózzuk meg és ízesítsük még kevés törött borssal.

A kaprot szedjük le a száráról, a szárakat kössük össze és dobjuk a tök mellé.

Amíg a tök fő, készítsük el a habarást: keverjük össze a tejfölt a liszttel, és hígítsük fel a főzelék levével (kanalanként adjuk hozzá és mindig keverjük össze) – annyira, hogy jól önthető legyen.

A kaprot vágjuk apróra, amikor pedig megfőtt a tök, vegyük ki belőle a kaporszárat.

Habarjuk be és adjuk hozzá a felvágott kaprot.

Forraljuk fel. Ez fontos, mert a lisztnek meg kell főnie (különben liszt ízű lesz a főzelék).

Kész is a sütőtök főzelék! Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago