Egy rendhagyó fogás: a sütőtök főzelék

A sütőtök főzelék nem tartozik a népszerű főzelékek közé, amit mi nem is értünk: édeskés íze remekül passzol a kaporral és a tejföllel, így nálunk jelesre vizsgázott. 

A sütőtököt többnyire csak simán megsütjük, és már esszük is, pedig tejföllel es kaportal összekutyulva finom főzeléket is készíthetünk belőle. Mellesleg érdemes is beleillesztenünk a mindennapi étkezésbe, ugyanis kevés egészségesebb dolog van a sütőtöknél.

Állítólag nem csak a színe olyan, mint a napé, de legalább olyan fontos is, ugyanis a sütőtökben D-vitamin is található, ami pláne jól jön az őszi, borongós időben. Ezenkívül megtalálható benne az A-, a C- és az E-vitamin, de foszfor, kalcium és magnézium tartalma is igen magas – egyszóval valóságos szuperétel.

Forrás Mindmegette

Hozzávalók

  • 1 db körte alakú kanadai sütőtök (legyen 1,5 – 2 kg-os, mert a tisztításnál elég sok a veszteség)
  • 1 csokor kapor (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl hús alaplé vagy víz (utóbbi esetben kevés ételízesítő)
  • fűszerek: só, bors

 

A sütőtököt vágjuk ketté, szedjük ki a belét, majd hámozd meg és darabold fel tetszésed szerint: kockákra is vághatjuk, csíkokra is gyalulhatjuk, de lereszelhetjük durva reszelőn is. (ez a leglassabb módszer, viszont így nagyon gyorsan megfő a tök).

A feldarabolt sütőtököt a 4 dl hús alaplében (vagy a vízben és ételízesítővel) tegyük fel főni, amennyiben még szükséges, sózzuk meg és ízesítsük még kevés törött borssal.

A kaprot szedjük le a száráról, a szárakat kössük össze és dobjuk a tök mellé.

Amíg a tök fő, készítsük el a habarást: keverjük össze a tejfölt a liszttel, és hígítsük fel a főzelék levével (kanalanként adjuk hozzá és mindig keverjük össze) – annyira, hogy jól önthető legyen.

A kaprot vágjuk apróra, amikor pedig megfőtt a tök, vegyük ki belőle a kaporszárat.

Habarjuk be és adjuk hozzá a felvágott kaprot.

Forraljuk fel. Ez fontos, mert a lisztnek meg kell főnie (különben liszt ízű lesz a főzelék).

Kész is a sütőtök főzelék! Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago