Egy rendhagyó fogás: a sütőtök főzelék

A sütőtök főzelék nem tartozik a népszerű főzelékek közé, amit mi nem is értünk: édeskés íze remekül passzol a kaporral és a tejföllel, így nálunk jelesre vizsgázott. 

A sütőtököt többnyire csak simán megsütjük, és már esszük is, pedig tejföllel es kaportal összekutyulva finom főzeléket is készíthetünk belőle. Mellesleg érdemes is beleillesztenünk a mindennapi étkezésbe, ugyanis kevés egészségesebb dolog van a sütőtöknél.

Állítólag nem csak a színe olyan, mint a napé, de legalább olyan fontos is, ugyanis a sütőtökben D-vitamin is található, ami pláne jól jön az őszi, borongós időben. Ezenkívül megtalálható benne az A-, a C- és az E-vitamin, de foszfor, kalcium és magnézium tartalma is igen magas – egyszóval valóságos szuperétel.

Forrás Mindmegette

Hozzávalók

  • 1 db körte alakú kanadai sütőtök (legyen 1,5 – 2 kg-os, mert a tisztításnál elég sok a veszteség)
  • 1 csokor kapor (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl hús alaplé vagy víz (utóbbi esetben kevés ételízesítő)
  • fűszerek: só, bors

 

A sütőtököt vágjuk ketté, szedjük ki a belét, majd hámozd meg és darabold fel tetszésed szerint: kockákra is vághatjuk, csíkokra is gyalulhatjuk, de lereszelhetjük durva reszelőn is. (ez a leglassabb módszer, viszont így nagyon gyorsan megfő a tök).

A feldarabolt sütőtököt a 4 dl hús alaplében (vagy a vízben és ételízesítővel) tegyük fel főni, amennyiben még szükséges, sózzuk meg és ízesítsük még kevés törött borssal.

A kaprot szedjük le a száráról, a szárakat kössük össze és dobjuk a tök mellé.

Amíg a tök fő, készítsük el a habarást: keverjük össze a tejfölt a liszttel, és hígítsük fel a főzelék levével (kanalanként adjuk hozzá és mindig keverjük össze) – annyira, hogy jól önthető legyen.

A kaprot vágjuk apróra, amikor pedig megfőtt a tök, vegyük ki belőle a kaporszárat.

Habarjuk be és adjuk hozzá a felvágott kaprot.

Forraljuk fel. Ez fontos, mert a lisztnek meg kell főnie (különben liszt ízű lesz a főzelék).

Kész is a sütőtök főzelék! Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago