A frittata egy olasz eredetű tojáslepény, amely sok-sok zöldséggel megspékelve lesz az igazi. Remek megoldás, ha gyorsan kell enni valami laktatót.
A frittata nem más, mint a lepény és a rántotta keresztezése: lepény mert vágható állagú és rántotta, mert tojás tartja össze az alapanyagokat. Amellett, hogy nagyon finom, elképesztően praktikus is, hiszen a nap bármelyik szakaszában bevethető.
Frissen és melegen is fogyasztható, de hideg vagy langyos állapotban lesz igazán vágható állagú. Tulajdonképpen bármit belerakhatunk, amit szeretnénk, sőt nyugodtan használjuk fel a hűtőben található maradékokat is, mint a kolbászsarkot, a megmaradt kis sajtot vagy a picit megfonnyadt paprikát.
Piknikre is tökéletes ötlet magunkkal vinni, variáljuk azzal, amivel csak szeretnénk.
Ezúttal paradicsomos fetás frittata készült a konyhánkban.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 50 dkg paradicsom
- 2 ek metélőhagyma
- 20 dkg feta sajt
- 6 db tojás
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- kis reszelt trappista sajt
Olívaolajon pár percig sütjük a paradicsomokat, amiket közben megszórunk metélőhagymával is.
Amíg sülnek a paradicsomok, a tojásokat felverjük, és sózzuk, borsozzuk. Majd a sült paradicsomokra öntjük, és beleszórjuk a kockákra vágott feta sajtot is.
Pár percig hagyjuk közepes lángon, hogy megsüljön a frittata alja, ezután pedig tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 10 percig süssük.
Kivéve azonnal fogyaszthatjuk is, ám előtte még egy kevés metélőhagymával és reszelt sajttal is megszórhatjuk.