A tepsiben sült cékla egyszerű, ám finom és egészséges köret, amely húsok és zöldségek mellé is remek választás.
A bíborvörös gyökérzöldségből nagyon finom ételeket lehet készíteni, arról nem is beszélve, hogy tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokban is bővelkedik. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, pedig a cékla köretnek, levesnek, salátába és frissen facsart ital formájában is nagyon ízletes.
A sült cékla remekül használható a krumpli alternatívájaként, fokhagymával és fűszerekkel párosítva különösen ízletes köret válik belőle.
Fűszeres sült cékla fokhagymával
2 ek méz
A céklát megmossuk, felszeleteljük, olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy jénai tálba tesszük.
Felszeleteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezeket is a céklához adjuk.
Sózzuk, borsozzuk és rozmaringot szórunk rá. (Ízlés szerint almát is rakhatunk a tepsibe.)
Alaposan összekeverjük, majd lefedve 200 Celsius fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megkeverjük.
Addig sütjük, míg a cékla puha nem lesz. Amikor elkészült, mézet csorgatunk rá. Húsok és zöldségek mellé is ízletes köret, de egy könnyed vacsoraként önmagában is megállja a helyét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]