A tepsiben sült cékla egyszerű, ám finom és egészséges köret, amely húsok és zöldségek mellé is remek választás. 

A bíborvörös gyökérzöldségből nagyon finom ételeket lehet készíteni, arról nem is beszélve, hogy tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokban is bővelkedik. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, pedig a cékla köretnek, levesnek, salátába és frissen facsart ital formájában is nagyon ízletes.

A sült cékla remekül használható a krumpli alternatívájaként, fokhagymával és fűszerekkel párosítva különösen ízletes köret válik belőle.

Fűszeres sült cékla fokhagymával

80 dkg cékla
1 nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db rozmaring ág
0.5 dl olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

2 ek méz

A céklát megmossuk, felszeleteljük, olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy jénai tálba tesszük.

Felszeleteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezeket is a céklához adjuk.

Sózzuk, borsozzuk és rozmaringot szórunk rá. (Ízlés szerint almát is rakhatunk a tepsibe.)

Alaposan összekeverjük, majd lefedve 200 Celsius fokos sütőben kb. 60 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megkeverjük.

Addig sütjük, míg a cékla puha nem lesz. Amikor elkészült, mézet csorgatunk rá. Húsok és zöldségek mellé is ízletes köret, de egy könnyed vacsoraként önmagában is megállja a helyét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: