A cékla legnépszerűbb formája az ecetes céklasaláta, ám ezúttal nem ezt szeretnénk megmutatni, hanem azt, hogy sült formájában is milyen ínycsiklandó finomság készíthető belőle. 

A cékla az egyik kedvenc gyökérzöldségünk, már csak azért is, mert nagyon egészséges. Valóban érdemes a cékla tápanyagtartalmát figyelembe venni, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, amit szinte felsorolni is nehéz. Hogy csak egyet említsünk: a cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyulnak a idegrendszer egészségének megőrzésében.

Ha szeretjük a cékla enyhén földes, mégis karakteres ízét, akkor érdemes tudni, hogy mindez sült formájában marad meg az egyik legjobban. Nagyon egyszerű az elkészítése is, ellenben nem szabad spórolni a sütési/főzési idővel, ugyanis a cékla nagyon lassan puhul meg.

A legegyszerűbb, ha olívaolajjal és fokhagymával készítjük, ám ha picit fűszeresebben szeretjük, akkor tegyünk hozzá kakukkfüvet, oregánót és egy kis citrom levét is. Így is megmarad enyhén földes ízvilága, ám a fűszerekkel kiegészülve még ízletesebb lesz.

Hozzávalók

  • 3 db cékla
  • 1 mk oregánó
  • színes bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1/4 db citrom leve
  • 2 ek méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2-3 ek olívaolaj

 

A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. Egy jénai tálba egymás mellé helyezzük a cikkeket, majd ízlés szerint megszórjuk oregánóval, színes borssal és egy kevés sóval. Beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket és a friss kakukkfüvet.

A citromlevet, a mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat kikeverjük, majd a céklák tetejére kanalazzuk. A tálat alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Melegen is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Femina

Recept forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

21 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago