A cékla legnépszerűbb formája az ecetes céklasaláta, ám ezúttal nem ezt szeretnénk megmutatni, hanem azt, hogy sült formájában is milyen ínycsiklandó finomság készíthető belőle.
A cékla az egyik kedvenc gyökérzöldségünk, már csak azért is, mert nagyon egészséges. Valóban érdemes a cékla tápanyagtartalmát figyelembe venni, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, amit szinte felsorolni is nehéz. Hogy csak egyet említsünk: a cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyulnak a idegrendszer egészségének megőrzésében.
Ha szeretjük a cékla enyhén földes, mégis karakteres ízét, akkor érdemes tudni, hogy mindez sült formájában marad meg az egyik legjobban. Nagyon egyszerű az elkészítése is, ellenben nem szabad spórolni a sütési/főzési idővel, ugyanis a cékla nagyon lassan puhul meg.
A legegyszerűbb, ha olívaolajjal és fokhagymával készítjük, ám ha picit fűszeresebben szeretjük, akkor tegyünk hozzá kakukkfüvet, oregánót és egy kis citrom levét is. Így is megmarad enyhén földes ízvilága, ám a fűszerekkel kiegészülve még ízletesebb lesz.
A céklát alaposan megmossuk, meghámozzuk, és négyfelé vágjuk. Egy jénai tálba egymás mellé helyezzük a cikkeket, majd ízlés szerint megszórjuk oregánóval, színes borssal és egy kevés sóval. Beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket és a friss kakukkfüvet.
A citromlevet, a mézet, a balzsamecetet és az olívaolajat kikeverjük, majd a céklák tetejére kanalazzuk. A tálat alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Melegen is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Femina
Recept forrása: Mindmegette
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…