A grillezett görögdinnye elsőre talán furán hangzik, pedig a különféle húsok és zöldségek mellett a lédús és egészséges gyümölcsnek is helye van a grillen.
A lángos és a főtt kukorica mellett a nyár legnépszerűbb eledele a görögdinnye. Mivel a víztartalma nagyon magas (80 százalék), szomjoltásra is kiválóan alkalmazható, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, tele van például A-, B-, C-vitaminnal, az ásványi anyagok közül pedig megtalálható benne többek között a cink, a foszfor, a szelén, a kálium, a magnézium és a folsav.
A grillezett változat mély és füstösebb ízvilágú, mint a friss gyümölcs, és remekül mennek hozzá a különféle fűszerek. Természetesen önmagában is remekül grillezhető, hiszen a dinnyében lévő cukor a forró grillrácson pár perc alatt megkaramellizálódik, felerősítve ezzel a gyümölcs zamatát.
Grillezett görögdinnye
- 1 normál méretű görögdinnye
- 1/4 bögre kristálycukor
- 1 ek. reszelt lime-héj
- 1/2 tk. pirospaprika pehely
- lime-szeletek a tálaláshoz
A dinnyét 1 cm vastagságú szeletekre felvágjuk.
Egy kisebb tálban a cukor, a lime héját és a paprikát összekeverjük, majd megszórjuk vele a dinnyeszeleteket.
A dinnyeszeletek mindkét oldalát 2-3 percig grillezzük.
Lime-szeletekkel tálaljuk, megszórhatjuk morzsolt feta sajttal, vagy rakhatunk rá egy kis görög joghurtot, de természetesen magában is elfalatozhatjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]