A guacamole azték eredetű, avokádóból készült pikáns étel. A mexikói konyha egyik alap fogása, viszont már az egész világon elterjed. Az étel neve az azték navatl nyelvjárásból származik. Az „ahuacamolli” összetett szó az „ahuacatl” (avokádó) és „molli” (mártás) tagokból alakult ki. A teljesen krémes változatát aguamolének is nevezik. A világon a nemzeti quacamole nap ami a mexikói függetlenség napjátóval esik egybe, szeptember 16-án ünneplik.

Hozzávalók:

½ csésze apróra vágott friss koriander (lehet szárított is)
¼ csésze finomra vágott hagyma
½ teáskanál só
3 nagy avokádó
1 csésze kockára vágott paradicsom
1 lime
2 evőkanál darált chili (ízlés szerint)

Félbevágjuk az avokádót, kimagozzuk, majd kikanalazzuk a belsejét és egy nagy tálba tesszük. Adjuk hozzá az koriandert, a felkockázott hagymát, a paradicsomot, majd enyhén megsózzuk és belefacsarjuk a lime-t. Az így kapott masszát összekeverjük majd jól összetörjük, pépessé vagy kissé darabossá. Kb 5-6 perc alatt el is készülünk vele.

Tálaljuk tortilla chipssel, vagy akár felhasználhatjuk mártogatós szószként is szezonális zöldségek mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

Hanna

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago