A meggyszósz segítségével megyelevednek gyermekkori emlékeinek, bár igaz, ami igaz, hogy mindenki másképpen készíti: van aki sűrűn, pudingporral habarva, más savanykásabban, tejföllel szereti a meggyszószt.

Ha a menzás emlékeken nosztalgiázunk, akkor a betűtésztás paradicsomleves és a zöldbabfőzelék mellett biztosan szóba jön a hagyományos meggyszósz is, amely képes volt megtörni a főtt hús és a krumpli puritánságát.

A meggyszósz egyébként készíthető friss gyümölcsből és mirelitből is, ez utóbbinak például az az előnye, hogy magozott.

Hús mellé, zöldségekhez, de akár önmagában kanalazgatva desszertként is nagyon finom.

Hozzávalók

  • 40 dkg meggy (friss vagy mirelit)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1/2 db citrom leve

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lábosba tesszük. Megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a sót, majd 1 dl víz hozzáadásával puhára főzzük (kb. 10 perc).

A lisztet simára keverjük a tejföllel és a tejjel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön 5 percig forraljuk. A citromlét csak ekkor adjuk hozzá.

Borítókép forrása: Nlc

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: