Diéta & Egészség

Hideg fűszeres gyümölcsleves

Igaz még nincs nyár, de tavasszal termő gyümölcsökből is bőséges a választék egy finom gyümölcsleves készítéséhez. Ráadásul, ha okosak vagyunk egyből egy bőséges adaggal lefőzünk, így bármikor rájárhatunk a hűtőből. 

Gyümölcslevest gyakorlatilag bármiből lehet készíteni, ám talán úgy a legfinomabb, ha minél több gyümölcsöt vegyítünk benne. Meggy, cseresznye, eper, alma, ribizli, körte, kicsit később sárgadinnye, görögdinnye, nektarin vagy amit csak szeretnénk. Főzhetjük is, de készíthetjük hidegen is: ebben az esetben csak joghurttal vagy tejszínnel összekeverjük az előzetesen összeturmixolt gyümölcsöt.

Ennél picit komplexebb a fűszeres, főtt gyümölcsleves elkészítése, bár a szabályok itt sincsenek kőbe vésve. Érdemes kikísérletezni, hogy számunkra melyik adja a legjobb ízélményt vagy melyik fűszerrel szeretjük a legjobban.

Bár a gyümölcslevesnél becsapós a sok gyümölcs gondolata, a tetemes mennyiségű cukor miatt egyáltalán nem diétás. Ha szeretnénk az alakunkat (na és az egészségünket is) szem előtt tartani, akkor cukor helyett eritritet használjunk.

Hozzávalók

  • 3 db alma
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 mk fahéj (őrölt)
  • só (ízlés szerint)
  • 2 db citromkarika
  • 2 ek méz
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 1/2 üveg meggybefőtt (házi, cukrozott)
  • A habaráshoz:
  • 2 dl főzőtejszín
  • 4 dkg vaníliás pudingpor

 

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és feldaraboljuk. Egy lábasba felteszünk 2 liter vizet, beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, a sót, a citromkarikákat és a mézt és tíz percig forraljuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt almát, az aszalt szilvát és a meggyet.

A tejszínt kikeverjük a pudingporral. A gyümölcsöket 5 percig főzzük, hogy roppanós maradjon, majd behabarjuk és összeforraljuk.

Lehűtve tálaljuk.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago