zsidótojás
Forrás: Cookpad

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, a zsidótojás vagy másnéven lengyel tojás nevezetű fogásra pedig ez halmozottan igaz. 

A zsidótojás – a sólet és a maceszgombóc-leves mellett –  autentikus részét képezi az európai zsidó konyhának. Általában előételként kerül az asztalokra a szombati ebédnél, de a reggeliknél is viszonylag népszerű vendég a hagymával és mustárral kikevert reszelt főtt tojás.

Mivel nagy tojás-rajongók vagyunk, egyből felcsillant a szemünk a fogás hallatán, amelynek eredeti változatában a hagyma és a tojás mellett a libazsír és a libamáj is szerepet játszott. Aki pedig nem engedhette meg magának a libamájat, az csirkemájjal vagy kacsamájjal helyettesítette.

Úgy tartják, hogy a libát a lengyelországi zsidók ismertették meg a magyarokkal még a 19. században, és mivel a krémben libazsír és -máj is van, ezért lett a zsidótojás másik neve lengyeltojás.

Bár egészen biztos, hogy a libamájjal is nagyon finom, de mi most egy egyszerűbb receptet hoztunk.

zsidótojás | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Forrás Házias konyha

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 2 közepes fej lila hagyma
  • 2 ek libazsír
  • 1.5 ek mustár
  • 0.5 kávéskanál fűszerpaprika
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

 

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, tálba tesszük és villával alaposan összetörjük.

Hozzáadjuk a mustárt, a libazsírt és a finomra vágott lilahagymát.

A fűszerekkel (pirospaprika, só, bors) ízesítjük.

Ha tálalás előtt hűtőben tartjuk, fogyasztás előtt fél órával vegyük ki, hogy kenhető állagú legyen.

Forrás: Nosalty

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: