Sütőben készült, extrán ropogós sült édesburgonya

Manapság a kézműves hambizók nem csak házi szószt és kézzel készült húspogácsát kínálnak, hanem a hagyományos sült burgonya mellett választhatunk coleslawt és sült édesburgonyát is. A sült édesburgonya fényévekkel egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, így bűntudat nélkül nassolhatjuk a barátokkal vagy filmezés közben.

A sült édesburgonya nem csak a hamburgerhez vagy a hot doghoz kitűnő választás, de köretként kiváló húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez is, sőt önmagában, mártogatóssal is kifejezetten finom. (Cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!)

A sült krumpli úgy a legfinomabb, ha belül omlós és puha, kívül pedig roppanós a kérge. A batáta néven is ismert gyökérzöldség nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe, sok rostot tartalmaz, ezért diétázóknak és cukorbetegeknek is ajánlják, de emellett még rengeteg jó tulajdonsága van: a színe is mutatja, hogy magas a karotin tartalma, de E- és B-vitaminokban is gazdag, és a zöldségekhez képest sok fehérje (2 g/100 g) van benne.

Süthetjük olajban vagy sütőben is, mi ez utóbbira szavaztunk, így ugyanis lényegesen kevesebb olajat kell felhasználnunk az elkészítéséhez. Ha pedig extra ropogósan szeretjük, használjunk étkezési keményítőt.

Hozzávalók

  • kb. 80 dkg édesburgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál fokhagyma-granulátum
  • 1 evőkanál szárított rozmaring
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • A mártogatóshoz:
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma

 

Az édesburgonyát meghámozzuk, ha szép vékony a héja, akkor nem is kell hámozni, csak alaposan megmosni, fél centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket fél centis csíkokra, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a fokhagyma-granulátumot és a római köményt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal is, és ezzel is összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson.

Két nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a hasábokat, eligazgatjuk, hogy ne fedjék egymást, és a levegő is járni tudjon közöttük, meghintjük a rozmaringgal, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20-22 perc alatt pirulásig, ropogósra sütjük.

Míg sül az édesburgonya, a mártogatóshoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanálnyi mustárral és kevés citromlével ízesítjük, és összekeverjük.

A sült édesburgonyát melegen kínáljuk a tejfölös mártogatóssal.

Borítókép forrása: Cookta

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago