Manapság a kézműves hambizók nem csak házi szószt és kézzel készült húspogácsát kínálnak, hanem a hagyományos sült burgonya mellett választhatunk coleslawt és sült édesburgonyát is. A sült édesburgonya fényévekkel egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, így bűntudat nélkül nassolhatjuk a barátokkal vagy filmezés közben.
A sült édesburgonya nem csak a hamburgerhez vagy a hot doghoz kitűnő választás, de köretként kiváló húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez is, sőt önmagában, mártogatóssal is kifejezetten finom. (Cheddar sajtból készült szósszal és csípős ketchuppel a legjobb!)
A sült krumpli úgy a legfinomabb, ha belül omlós és puha, kívül pedig roppanós a kérge. A batáta néven is ismert gyökérzöldség nagyon egészséges, alacsony a glikémiás indexe, sok rostot tartalmaz, ezért diétázóknak és cukorbetegeknek is ajánlják, de emellett még rengeteg jó tulajdonsága van: a színe is mutatja, hogy magas a karotin tartalma, de E- és B-vitaminokban is gazdag, és a zöldségekhez képest sok fehérje (2 g/100 g) van benne.
Süthetjük olajban vagy sütőben is, mi ez utóbbira szavaztunk, így ugyanis lényegesen kevesebb olajat kell felhasználnunk az elkészítéséhez. Ha pedig extra ropogósan szeretjük, használjunk étkezési keményítőt.
Az édesburgonyát meghámozzuk, ha szép vékony a héja, akkor nem is kell hámozni, csak alaposan megmosni, fél centis szeletekre vágjuk, majd a szeleteket fél centis csíkokra, és egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a fokhagyma-granulátumot és a római köményt, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk, majd meglocsoljuk az olívaolajjal is, és ezzel is összeforgatjuk, hogy mindenből mindenhova jusson.
Két nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk, majd egyenletesen elosztjuk rajtuk a hasábokat, eligazgatjuk, hogy ne fedjék egymást, és a levegő is járni tudjon közöttük, meghintjük a rozmaringgal, majd 200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 20-22 perc alatt pirulásig, ropogósra sütjük.
Míg sül az édesburgonya, a mártogatóshoz a tejfölt sózzuk, borsozzuk, hozzáreszelünk 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanálnyi mustárral és kevés citromlével ízesítjük, és összekeverjük.
A sült édesburgonyát melegen kínáljuk a tejfölös mártogatóssal.
Borítókép forrása: Cookta
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…