A puliszka nem csak könnyű, de egészséges is (például gluténérzékenyek is fogyaszthatják), ráadásul nem csak köretnek, de főételnek és desszertnek is kiváló. Nem beszélve arról, hogy koppnapokon pláne jól jön, de máskor is. 

Erdélyben régen a szegények eledeleként tartották számon a puliszkát, amely egyfajta kukoricalisztből készült kásás ételt jelöl: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél pedig köretként ették. Az erdélyi konyha mellett a magyar, a román, az erdélyi szász, a bolgár, és az ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható.

Kemény változatát tarisznyába csomagolták, így a mezei és erdei munkához is könnyűszerrel magukkal tudták vinni az emberek. Könnyű, kalóriaszegény étel, amely egy erdélyi szász szólás szerint „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”. Bár a 20. századi városi közösség körében már szinte teljesen kiment a divatból, napjainkban újra nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban a reformtáplálkozás térhódításának köszönhetően.

Édesen is készíthetjük például fahájjal és mazsolával Forrás Cookpad

Hozzávalók

  • 600 ml víz
  • 100 g kukoricadara
  • 2 teáskanál só
  • 20 g vaj

Tegyük fel a vizet a sóval együtt melegedni.

Mielőtt a víz felforrna, tegyük bele a kukoricadarát, hogy nehogy összecsomósodjon.

Sűrűn kevergessük, kb. 20 percig. Mikor már kezd összeállni, dobjuk bele a vajat (ízlés szerint lehet plusz fűszereket használni, én fokhagymát is teszek bele).

20 perc elteltével, még melegen öntsük formába, hagyjuk kihűlni (tegyük hűtőbe), és fogyasztható.

Kész is a mennyei puliszka, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago