A puliszka nem csak könnyű, de egészséges is (például gluténérzékenyek is fogyaszthatják), ráadásul nem csak köretnek, de főételnek és desszertnek is kiváló. Nem beszélve arról, hogy koppnapokon pláne jól jön, de máskor is. 

Erdélyben régen a szegények eledeleként tartották számon a puliszkát, amely egyfajta kukoricalisztből készült kásás ételt jelöl: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél pedig köretként ették. Az erdélyi konyha mellett a magyar, a román, az erdélyi szász, a bolgár, és az ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható.

Kemény változatát tarisznyába csomagolták, így a mezei és erdei munkához is könnyűszerrel magukkal tudták vinni az emberek. Könnyű, kalóriaszegény étel, amely egy erdélyi szász szólás szerint „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”. Bár a 20. századi városi közösség körében már szinte teljesen kiment a divatból, napjainkban újra nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban a reformtáplálkozás térhódításának köszönhetően.

Édesen is készíthetjük, például fahájjal és mazsolával Forrás: Cookpad

Hozzávalók

  • 600 ml víz
  • 100 g kukoricadara
  • 2 teáskanál só
  • 20 g vaj

Tegyük fel a vizet a sóval együtt melegedni.

Mielőtt a víz felforrna, tegyük bele a kukoricadarát, hogy nehogy összecsomósodjon.

Sűrűn kevergessük, kb. 20 percig. Mikor már kezd összeállni, dobjuk bele a vajat (ízlés szerint lehet plusz fűszereket használni, én fokhagymát is teszek bele).

20 perc elteltével, még melegen öntsük formába, hagyjuk kihűlni (tegyük hűtőbe), és fogyasztható.

Kész is a mennyei puliszka, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago