Trópusi gyümölcs, amely sokak kedvence. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is. De vajon, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani? Na, és hogyan válasszuk ki a legfinomabb, érett ananász példányokat?

Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában kapható, hanem a friss, illatos gyümölcs is elérhető a boltokban.

Miért fogyasszuk?

Az ananász rendkívül gazdag C-vitaminban, így hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Antioxidánsokban is bővelkedik, A-, B5-, B6-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz. Emellett káliumban is bővelkedik, amely segít a magas vérnyomás leküzdésében, és a szív egészségéhez is hozzájárul.

Egyik legértékesebb vegyülete a bromelain nevű enzimcsoport, amely a fehérjék emésztésében nyújt hasznos segítséget. Csökkenti az édesség utáni vágyat, az 1950-es évek óta folyamatosan alkalmazzák terápiás célokra. A bromelain néhány perc alatt saját testtömege többszörösét képes lebontani, emiatt kifejezetten jótékony hatással van az emésztésre.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Honnan tudhatjuk, hogy érett az ananász?

Mindenképpen az élénk sárgás, illatos gyümölcsöket keressük., De, ha még mindig nem lennénk teljesen biztosak a választásunkban, akkor próbáljunk meg kitépni egy levelet a gyümölcs középső részből: minél könnyebben jön, annál érett. Ha pedig egyáltalán nem tudjuk kitépni a középső levelet, akkor jobb, ha visszatesszük a polcra az ananászt vagy otthon érlelgetjük még néhány napig.

Persze, akkor sem jó, ha túlérett a gyümölcs,  hiszen akkor szinte már ehetetlen. Nos, ha a középső levélke szinte magától kifordul, akkor pont ezzel a helyzettel állunk szemben, úgyhogy jobb is, ha magára hagyjuk a boltban.

+1 tipp

Ahhoz, hogy a legjobban élvezni tudjuk az ananászt, érdemes a fogyasztása előtt egy órával a feje tetejére állítani. A benne található lé, így elkezd lefelé szivárogni, egyenletesen eloszlik, így mindenhol mennyei, édes íze lesz. Mi már kipróbáltuk és bevált!

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: