Trópusi gyümölcs, amely sokak kedvence. Nemcsak finom, de nagyon egészséges is. De vajon, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani? Na, és hogyan válasszuk ki a legfinomabb, érett ananász példányokat?
Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában kapható, hanem a friss, illatos gyümölcs is elérhető a boltokban.
Miért fogyasszuk?
Az ananász rendkívül gazdag C-vitaminban, így hozzájárul az immunrendszer védelméhez. Antioxidánsokban is bővelkedik, A-, B5-, B6-vitamint, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot és folsavat is tartalmaz. Emellett káliumban is bővelkedik, amely segít a magas vérnyomás leküzdésében, és a szív egészségéhez is hozzájárul.
Egyik legértékesebb vegyülete a bromelain nevű enzimcsoport, amely a fehérjék emésztésében nyújt hasznos segítséget. Csökkenti az édesség utáni vágyat, az 1950-es évek óta folyamatosan alkalmazzák terápiás célokra. A bromelain néhány perc alatt saját testtömege többszörösét képes lebontani, emiatt kifejezetten jótékony hatással van az emésztésre.
Honnan tudhatjuk, hogy érett az ananász?
Mindenképpen az élénk sárgás, illatos gyümölcsöket keressük., De, ha még mindig nem lennénk teljesen biztosak a választásunkban, akkor próbáljunk meg kitépni egy levelet a gyümölcs középső részből: minél könnyebben jön, annál érett. Ha pedig egyáltalán nem tudjuk kitépni a középső levelet, akkor jobb, ha visszatesszük a polcra az ananászt vagy otthon érlelgetjük még néhány napig.
Persze, akkor sem jó, ha túlérett a gyümölcs, hiszen akkor szinte már ehetetlen. Nos, ha a középső levélke szinte magától kifordul, akkor pont ezzel a helyzettel állunk szemben, úgyhogy jobb is, ha magára hagyjuk a boltban.
+1 tipp
Ahhoz, hogy a legjobban élvezni tudjuk az ananászt, érdemes a fogyasztása előtt egy órával a feje tetejére állítani. A benne található lé, így elkezd lefelé szivárogni, egyenletesen eloszlik, így mindenhol mennyei, édes íze lesz. Mi már kipróbáltuk és bevált!