Ismerjük meg a kakukkfüvet!

Nyári kirándulásainkon a füves, köves réteken gyakran csapja meg orrunkat a kakukkfű erős illata. Ha körülnézve meglátjuk e kis lila virágú, burjánzó szárú, apró levelű növényt, bátran szedjünk belőle, mert fűszerezésre és gyógyításra egyaránt jól használható.

A kakukkfű egyike azon kb. 650 vadnövénynek, melyet a magyarok gyógyításra használtak, de az alapvető fűszerek között is szerepel, és a gyerekágyas anya ágya mellől sem hiányozhatott: a lepedő sarkába kötve rontáselhárító hatása volt. A kakukkfű gyógyító hatására leginkább télen van szükség: hurutos köhögésre az egyik leghatásosabb gyógytea készíthető belőle. (A szárított kakukkfűből készült tea íze kesernyés, nem kellemes, érdemes bodzával, vagy hársfával vegyíteni, így ráadásul a gyógyhatást is fokozzuk.) Fűszerként azonban nyáron is jól használható, akár frissen tépkedjük a leveleit, akár szárított formában használjuk. Húsokhoz (pácokhoz is), zöldségekhez (salátákhoz is) egyaránt jól illik.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago