Bár szeretjük a húst is, azért legtöbbször igyekszünk zöldségekből összeállítani a napi menüt. Most egy köleses brokkolifasírt receptet hoztunk, amit sajtszósszal öntöttünk nyakon.
A brokkoli szuper egészséges, ráadásul sokféleképpen is variálható. A köles pedig egy méltatlanul mellőzött gabonaféle, amely nemcsak olcsó, de szépítő hatása van.
Mi a brokkoli és a köles jótékony tulajdonságait gyúrtuk össze (szó szerint) egy fasírtgolyó formájában. Bár így is elég jól sikerültek szerintünk, azért egy kis sajtszósszal nyakon öntve még szaftosabbá tettük a végeredményt.
Ha tartalmasabb körettel tálaljuk, akkor lehet sült krumpli vagy tepsis krumpli is, mi most egy szuper zöldséges menüt akartunk, így párolt zöldségekkel készítettük el végül.
Hozzávalók
Köleses brokkolifasírthoz
- 50 dkg brokkoli
- 6 dkg főtt köles
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dl napraforgó olaj
A párolt brokkolit és a megfőtt kölest a tojásokkal, sóval, borssal összedolgozzuk.
Gombócokat formálunk, és zsemlemorzsában meghempergetjük.
Bő, forró zsiradékban megsütjük.
Sajtmártás zöldségekhez
- 3 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- só
- őrölt fehérbors
- 20 dkg reszelt vegyes sajt
A vajat megolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet, és 1 percig együtt pirítjuk. Felöntjük a tejjel, sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
3 percig forraljuk, ekkor beleöntjük a reszelt sajtot, és még körülbelül 2 percig forraljuk.