Diéta & Egészség

Krémes gombás rizottó olaszosan

Az olasz konyha tele van remekművekkel, ezek közül az egyik legismertebb fogás a gombás rizottó. Ha igazán finomat szeretnénk készíteni akkor érdemes  néhány dolgot betartani.

A jó rizotto egyáltalán nem olyan egyszerű étel, mint amilyenre elsőre tűnhet, ráadásul a főzőműsorok szakácsai is előszeretettel hangoztatják, hogy ez bizony nehéz meló.

Egy-két trükköt érdemes betartani, de semmiképpen ne dőljünk a kardunkba a tv-ben látottaktól. Legyünk bátrak és fogjunk bele, alkossunk valami igazán finom, olasz különlegességet.

A rizottó egyébként az egyik legnépszerűbb egytálétel az olaszoknál, amelyet szívesen spékelnek meg különböző húsokkal és tengeri herkentyűkkel is.  Mi most húsmentes ételre vágytunk, ezért a gombára szavaztunk.

Hozzávalók

  • 1 kis fej hagyma
  • 15 g extra szűz olívaolaj
  • 260 g rizs (carnaroli vagy arborio)
  • 0,5 l fehérbor
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 150 g vargánya gomba
  • 20 g petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 30 g parmezán sajt
  • bors

 

Vágjuk apróra a hagymát, majd egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Körülbelül 3 perc múlva adjuk hozzá a rizst. 2-3 percig főzzük a rizst a hagymával, majd öntsük hozzá a fehér bort. Amikor a bor elpárolog, egyenletesen adjuk hozzá az alaplevet is.

Egy másik serpenyőbe keverjük össze a felszeletelt gombákat olajjal, apróra vágott petrezselyemmel és fokhagymával. Miután ezt jól összekevertük, adjuk hozzá a rizshez, és főzzük őket össze.

A rizs körülbelül 15-20 perc alatt készre fő.

Amikor a rizs megfőtt, lekapcsoljuk a gázt, hozzáadjuk a vajat illetve a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg krémes állagúvá nem válik a gombás rizottó.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago