Diéta & Egészség

Krémes gombás rizottó olaszosan

Az olasz konyha tele van remekművekkel, ezek közül az egyik legismertebb fogás a gombás rizottó. Ha igazán finomat szeretnénk készíteni akkor érdemes  néhány dolgot betartani.

A jó rizotto egyáltalán nem olyan egyszerű étel, mint amilyenre elsőre tűnhet, ráadásul a főzőműsorok szakácsai is előszeretettel hangoztatják, hogy ez bizony nehéz meló.

Egy-két trükköt érdemes betartani, de semmiképpen ne dőljünk a kardunkba a tv-ben látottaktól. Legyünk bátrak és fogjunk bele, alkossunk valami igazán finom, olasz különlegességet.

A rizottó egyébként az egyik legnépszerűbb egytálétel az olaszoknál, amelyet szívesen spékelnek meg különböző húsokkal és tengeri herkentyűkkel is.  Mi most húsmentes ételre vágytunk, ezért a gombára szavaztunk.

Hozzávalók

  • 1 kis fej hagyma
  • 15 g extra szűz olívaolaj
  • 260 g rizs (carnaroli vagy arborio)
  • 0,5 l fehérbor
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 150 g vargánya gomba
  • 20 g petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 30 g parmezán sajt
  • bors

 

Vágjuk apróra a hagymát, majd egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Körülbelül 3 perc múlva adjuk hozzá a rizst. 2-3 percig főzzük a rizst a hagymával, majd öntsük hozzá a fehér bort. Amikor a bor elpárolog, egyenletesen adjuk hozzá az alaplevet is.

Egy másik serpenyőbe keverjük össze a felszeletelt gombákat olajjal, apróra vágott petrezselyemmel és fokhagymával. Miután ezt jól összekevertük, adjuk hozzá a rizshez, és főzzük őket össze.

A rizs körülbelül 15-20 perc alatt készre fő.

Amikor a rizs megfőtt, lekapcsoljuk a gázt, hozzáadjuk a vajat illetve a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg krémes állagúvá nem válik a gombás rizottó.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago