Fotó: Taste
A krémes karfiolgratin önmagában is nagyon finom húsnélküli fogás, pláne ha egy kevés brokkolival is megdobjuk a végeredményt.
A karfiol igazi ezerarcú étel, készíthetünk belőle krémlevest és köretet, tehetjük tésztába és salátába, de számtalan egytálétel és rakott verzió is összedobható belőle. A csőben sült változat például egy szuper vega egytálétel, amit seperc alatt el lehet készíteni, nem igényel különösebb konyhai tapasztalatot, ráadásul feldobni is könnyű, például ha a karfiolrózsák mellé egy-két brokkolit is belecsempészünk.
1 fej brokkoli v karfiol
10 dkg sajt
olaj, só, bors, vegeta
Besamel mártáshoz: 5dkg vaj
5dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt
A zöldségeket alaposan megmossuk, rózsáira szedjük, majd fűszeres vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük.
Miközben a zöldségek főnek, elkészítjük a sajtos besamelt: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, befűszerezzük és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük. A végén hozzáadjuk a lereszelt sajtot (de nem az egészet, a végére is hagyunk egy keveset).
A megfőtt karfiolt és brokkolit kiolajozott tepsibe vagy jénaiba tesszük, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos besamelt.
A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. 180 fokon légkeverés mellett 20 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…