Nem kell félteni az ókori görögöket a kulináris élvezetek hiányától! Sőt, mi több picit irigyek is lettünk, amikor felkutattuk, mégis mit fogyaszthattak a kor emberei. Repüljünk vissza az időben több ezer évet és tekintsünk be az ókori görög konyha rejtelmeibe.
Görögország természeti adottságai nem kedveztek oly szinten a földművelésnek (sziklás részek, hegyvidék, erdők), mint például Egyiptomban, ahol a Nílus közelsége is segített a gyümölcs és zöldségtermesztésben. Démétér személyében a földművelés és termékenység istennőjét tisztelték a görögök, a mitológia szerint az ő segítségével hozott termést minden növény, ő érlelte a gyümölcsöket, ő hozta a kalászokat. Így nem is csoda, hogy az istennőt különös tisztelet övezte a helyiek szemében.
A görög mezőgazdaságban a legnagyobb szerepet a gyümölcstermesztés, a kert-és szőlőművelés kapta. Ismert volt náluk az alma, a gránátalma, a körte és a szőlő. A füge és a datolya szintén a közkedvelt gyümölcsök közé tartozott. Emellett az almát és a birsalmát nemcsak nyersen, de sütve is előszeretettel fogyasztották. A citromot elsősorban gyógynövényként használták.
Zöldségek közül répát, zöldbabot, spárgát és tökféléket termesztettek. A hüvelyesek különösen fontos szerepet töltöttek be, úgy mint a bab és a lencse, de a retek és a hagymafélék is jelen voltak. A saláták kultusza pedig a görögöktől jön, ugyanis többféle káposztát és salátát is termesztettek.
Természetesen butaság lenne kihagyni az olajfák termését, azaz az olívabogyót. Sok család megélhetését biztosította a belőlük nyert olaj, amelyet prés segítségével nyertek ki.
Az ízek harmóniája és gazdagsága nagyon fontos volt a görög emberek számára. Sarl Pikar (a francia régészeti iskola főigazgatója Athénban) szerint a görögök elsősorban nem arra törekedtek, hogy megtömjék gyomrukat, hanem, hogy különleges ízeket érjenek el. Különösen sok fűszer-kombinációt alkalmaztak, gyakori volt náluk a kömény, az oregano és a kakukkfű, ezekkel is igyekeztek még nagyobb ízrobbanást okozni ételeikkel. Emellett az ánizs, a kapor, a majoránna és a koriander is az asztalokra került. A ruta növény magját pedig pácként használták.
Meglepő módon a sütemények egész széles választéka megtalálható volt az ókori Görögországban is. Népszerű volt az ostyaszerű, édes tésztalapok, amiket kemencében vagy két vaslap között sütöttek. A tésztalapok közé pedig valamilyen krém vagy méz került. Használtak ezenkívül sajtot, fügét, mazsolát és szezámolajat is a desszertek elkészítéséhez. Édesítésre elsősorban gyümölcsöket és mézet használtak.
Az ókori görögök az étkezés ünnepi részének tekintették a borivást. Galinosz (híres ókori orvos) szerint, a bor nagyon jót tesz a vérkeringésnek, és segíti az alvást. Fontos azonban tudnunk, hogy az ókori borok nehezebbek, alkoholosabbak lehettek a maiaknál. Sőt, ritkán fogyasztották a bort tisztán, sokkal inkább hígítva itták.
Valószínűsíthető, hogy nem volt általánosan használt technika a szűrés, így a borokban a seprő, esetleg más szennyeződések is benne maradhattak. Nyilvánvalóan az előkelőbbeknek szánt borok azonban már az ókorban is kristálytiszták voltak.
Forrás: https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/kulinaris-oromok-az-okori-gorog-
vilagban
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…