A sárgaborsóból többnyire főzeléket készítünk, pedig a sárgaborsóleves is legalább olyan finom, pláne ha sok-sok zöldséggel tuningoljuk fel. 

Az iskola menzák meghatározó eleme volt a sárgaborsó, csak sajnos többnyire nem a jó értelemben: még most is emlékszünk arra a főzeléknek titulált ételre, ami olyan sűrű volt a liszttől, hogy a kanál is megállt benne. Természetesen sokkal jobban is el lehet készíteni a sárgaborsófőzeléket (mellesleg gyakran meg is tesszük), ám most nem róla, hanem a levesről lesz szó.

sárgaborsóleves | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Popsugar

Hozzávalók

  • 25 dkg sárgaborsó
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • 1 csomag leveszöldség
  • 10 dkg tejföl

 

A főzés előtti napon átválogatjuk a sárgaborsót, majd hideg vízbe áztatjuk.

Másnap leszűrjük a sárgaborsót, átöblítjük, és a lábasba tesszük annyi vízzel együtt, amennyi éppen ellepi. Adunk hozzá babérleveleket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon félpuhára főzzük.

A leveshez hozzáadjuk a meghámozott leveszöldséget, ismét megsózzuk, megborsozzuk, majd tovább főzzük addig, amíg az összes zöldség szépen meg nem puhul.

A babérleveleket és a  leveszöldséget kiszedjük, és a levest botmixerrel pürésítjük. Végül beleforgatjuk a falatnyi darabokra vágott leveszöldséget, és átforrósítjuk az egészet. A tejföllel meglocsolva, egy kevés borssal meghintve tálaljuk.

Ha húsosan szeretnénk, pirítsunk hozzá egy kis szalonnát vagy kolbászt.

Kész is a sárgaborsóleves, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: