Ki kell használni az idény zöldségeket, például a paradicsomot és a paprikát, amelyekből nagyon finom lecsós tepsis krumpli is készíthető. 

A lecsó egy igazi hagyományos étel, amely a  20. századi magyar ételklasszikusok közé tartozik. Pikáns, szaftos, nem kell túlbonyolítani, hiszen úgy is nagyon finom, így nem csoda, hogy a könnyű fogás népszerűsége megingathatatlan.

A lecsót bár általában nyári ételként tartják számon, még kora ősszel is van időnk elkészíteni, amire mindenkinek megvan a maga tuti receptje. [tds_note]A fogás egyik legszuperebb újragondolása, amikor tepsis krumplival készítjük el, amelyet tükörtojással koronázunk meg. [/tds_note]

Hozzávalók

  • 16 közepes db burgonya
  • 3 dl víz
  • só ízlés szerint
  • 120 dkg lecsó (télire eltett házi készítésű vagy friss)
  • 3 nagy fej vöröshagyma (felkockázva)
  • 6 g fokhagyma (finomra vágva)
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 ek fűszerpaprika
  • bors ízlés szerint
  • 10 db tojás

 

A burgonyát héjában, sós vízben felrakjuk főni, a vízben hűtjük ki, majd a langyos vizet leöntjük.

Felkockázzuk a hagymákat, olajban kevés sóval, fedő alatt megpároljuk, majd beletesszük a pirospaprikát, felöntjük a lecsóval, 3 dl vízzel, kicsit sózzuk,  és borsozzuk, majd kb. 25 percig, 150 fokon, fedő alatt összefőzzük, kóstoljuk, ha kész, kikapcsoljuk

A langyos burgonyákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk fel.

Tepsibe tesszük a burgonyákat, a lecsó 2/3-ad részével óvatosan átforgatjuk, a tetejére öntjük a maradék lecsót, ráütjük a tojásokat, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tojások is megsülnek (kb. 170 fokon, 15-20 perc). Kikapcsoljuk, tálalhatjuk.

Kész is a lecsós tepsis krumpli, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: