Ha nincs időnk órákat forgolódni a konyhában, de a pizzarendelés helyett inkább valami egészséges és házi készítésűt ennénk, akkor a répafasírt a nekünk való választás. Szerintünk szuper az állaga és az íze is tökéletes.

Van az úgy, hogy nem csak hétköznap szorul az ember egy gyors vacsora tippre, hanem hétvégén is. Ezzel egyébként nincs is semmi probléma, erre vannak az életmentő receptjeink, amelyek már párszor kihúztak minket a csávából, ilyen például a répafasírt receptje is.

A répafasírt már csak azért is jó választás, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, semmi extravagáns összetevő nem szükségeltetik hozzá, nem mellesleg pedig még egészséges is.

Mi imádjuk burgonyafőzelékkel tálalni, de más köret is remekül illik hozzá, például a borsófőzelék, de a sima sült krumpli is.

Hozzávalók

  • 2 nagy db sárgarépa
  • 1 közepes db cukkini
  • 1 tk só
  • 1 közepes db lila hagyma
  • 120 g zabpehelyliszt (a darált zabpehely is tökéletes)
  • 1 ek majoranna
  • 2 ek füstölt pirospaprika
  • 1 ek mustár
  • 1 ek lenmag
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 150 g zsemlemorzsa

Sütőzsiradék

  • 8 dl napraforgó olaj

 

Reszeljük le a sárgarépát és a cukkinit, szórjuk meg sóval, és hagyjuk állni kb. 15 percet. Kissé megereszti a levét, ekkor az a dolgunk, hogy jó alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

Egy tálba helyezzük vissza a kifacsart zöldségeket, majd keverjük hozzá a zablisztet,  lenmagot, az olívaolajat és a fűszereket.

Alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk a masszából golflabda méretű kis golyócskákat. Ha szeretnénk lapítgassuk ki őket, úgy még könnyebben átsülnek.

Forgassuk meg a golyókat/korongokat a zsemlemorzsában, majd felforrósított olajban süssük őket aranybarnára.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Vegalife.hu

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: