A kivi nem trópusi gyümölcs, Magyarországon is megterem. A kivit nem ismerték az ókori rómaiak, ez egy 20. században felfedezett gyümölcs. Őshazája Kína, ahol a Jangce folyó völgyében vadon is terem, de Új-Zélandon kezdték termeszteni, s kezdetben kínai egresnek hívták.
A termelés mennyisége az ötvenes évekre tette lehetővé az exportot – akkoriban azonban Amerikában a „kínai” jelző nem csengett jól, átnevezték hát a kínai egrest dinnyécskének (melonette). Ezzel viszont az volt a baj, hogy a dinnyefélékre magas vámot kellett fizetni. Kerestek hát valami igazi új-zélandi nevet, így lett kivi gyümölcs, hiszen a kivi Új-Zéland nemzeti madara.
A kivi Magyarországon is jól termeszthető kúszónövény, éppolyan szépen futtatható teraszra, vagy alakítható ki belőle lugas, mint a szőlőből, és fagyérzékenysége sem rosszabb a szőlőnél. Nagyüzemi termesztése is elindult, ezért ma már magyar kivi is kapható. Aki kertjében szeretné ültetni, érdemes tudnia, hogy a terméshez „fiú” és „lány” egyedek egyaránt kellenek (miközben csak a lányok hoznak gyümölcsöt), és hogy pár évig még csak szép lesz, de nem terem. A kivi utóérő gyümölcs, de azért nem mindegy, mikor szüreteljük. A saját kivinket elég az őszi nagy fagyok előtt leszednünk, így a boltinál jóval édesebb gyümölcsöt kanalazhatunk. Ami nem elég, hogy finom, de jó tulajdonságait is hosszan sorolhatnánk: több C-vitamin van benne, mint a narancsban és több kálium, mint a banánban.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…