Kóstoltátok már a japánok isteni finom tradicionális levesét? Ha még nem, és kíváncsiak vagytok a keleti konyha egyik gyöngyszemére, akkor mutatunk egy egyszerűen elkészíthető miso leves receptet!
Ha elönt minket az egészséges táplálkozási utáni vágy, akkor keresve sem találhatnánk jobb ételt a miso levesnél. Ez a japán leves gyakorlatilag tele van szuperegészséges dolgokkal, úgy mint az alga, a nyers hal és a miso. Hogy ez utóbbi mi is pontosan?
Nos, a mizo nem mást, mint egy fermentált alapanyag, amelyet ízesítőként használnak a japánok. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amely során enzim hatására szerves anyag bomlik le, így a fermentálás egy természetes tartósítási forma is egyben. A miso egyébként főleg szójababból készülő, sós ízű erjesztett pép, amelyet gomba hozzáadásával hosszan tölgyfahordókban érlelnek. (Fermentált étel ezen kívül még a kefir vagy a savanyúság is.) A fermentált ételek egyébként nagyon egészségesek, érdemes belőlük sokat fogyasztani, különösen a vírusos időszakban.
Maga a módszer nagyon régi, egyes források szerint az i. e. 4. században is már alkalmazták Kínában. Itt elsősorban a búzát fermentálták, Japánban valamivel később terjedt csak el. A miso pasztákat leggyakrabban a színük szerint szokás osztályozni, minél sötétebb színű, annál hosszabb ideig erjesztették.
Ahogy majd a lenti receptben is láthatjuk, a miso-t mindig hőkezelés nélkül fogyasszuk, és csak a főzés végén adjuk a meleg ételekhez, ellenkező esetben ugyanis elpusztulnak a benne található jótékony baktériumok.
A leveshez szükséges misot, a dashit és a wakamét főleg nagyobb szupermarketekben vagy keleti boltokban találhatjátok meg, de szerintünk mindenképpen adjatok a miso levesnek egy esélyt, mert nagyon finom!
A tofut 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Készítsük el a dashit, dobjuk bele a wakamét.
Tegyük bele a hozzávalókat, s főzzük kb. 5 percig.
Zárjuk el a tüzet és keverjünk a levesbe 2 evőkanál misot (személyenként 1 evőkanálnyit).
A levesestálba szórjunk egy csipet zöldhagymát és merjük rá a levest.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…