Forrás: Pinterest
A rántott gomba nem különösebben bonyolult étel, mondhatni puritánul egyszerű és relatíve gyorsan is elkészíthető, mégis működik.
A rántott gomba azért is jó választás, mert a csiperke – amiből többnyire készül – egész évben könnyen elérhető, ráadásul kedvező élettani hatásait figyelembe véve valóságos szuperélelmiszer.
Bevalljuk őszintén, amikor először rántott gombát készítettünk, akkor mi is követtük a nagyok tanácsát, miszerint a sütés előtt érdemes ecetes-sós vízben előfőzni. Így tettünk sokáig, aztán időhiány miatt egyszer csak elhagytuk az előfőzési részt, és lássanak csodát: igazából ugyanolyan finom lett a gomba, ugyanúgy átsült, ráadásul így még könnyebb is volt panírozni is.
A felvert, sózott tojásba szárított fűszereket is keverhetünk: egy teáskanálnyi bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt vagy akár apróra vágott friss petrezselyemzöldet is.
Imádjuk tartárral készíteni, úgyhogy ennek a receptjét is megmutatjuk.
A gombákat mossuk meg hideg folyó víz alatt gyors mozdulatokkal, majd csepegtessük le. (Ne hagyjuk állni a vízben semeddig sem.) Szükség esetén vágjunk le a talpukból egy vékony szeletet, vagy ízlés szerint a tönköket is kitörhetjük/kivághatjuk. (Ezek mehetnek a fagyasztóba, később jók lesznek gombakrémlevesbe).
A gombákat nem kell megsózni, mert csak szottyosak lesznek tőle. Pont elegendő rájuk annyi só, amennyit a panírba teszünk. Ha valaki nagyon sósan szereti, akkor inkább utólag sózza meg.
A panírozáshoz előkészítjük egy tálba a lisztet, egy másikba a zsemlemorzsát, egy harmadikba pedig a sós, felvert tojást. A szokásos módon panírozzuk a gombákat, először megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában, és egy tálcára tesszük őket.
A felhevített zsiradékba teszünk annyi gombafejet, amennyi kényelmesen elfér, szép aranybarnára sütjük őket, majd lecsepegtetjük. (Nem jó, ha túlságosan forró a zsiradék, és túl hirtelen sül meg a panír, mert ebben az esetben a gomba nem puhul meg kellően. Inkább kicsit lassabban érdemes sütni.)
Még frissen, forrón a legfinomabb, tálalhatjuk ízlés szerint rizzsel, zöldséges rizzsel, burgonyapürével, sült krumplival, tartármártással, majonézzel. Salátát is kínálhatunk mellé.
Tartármártás:
A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, a sót és a borsot egy tálba tesszük, majd kanállal vagy habverővel, kb. két perc alatt kikeverjük.
Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…
Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…
Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…
Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…
Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…