Diéta & Egészség

Rántott gomba tartármártással

A rántott gomba nem különösebben bonyolult étel, mondhatni puritánul egyszerű és relatíve gyorsan is elkészíthető, mégis működik.

A rántott gomba azért is jó választás, mert a csiperke – amiből többnyire készül – egész évben könnyen elérhető, ráadásul kedvező élettani hatásait figyelembe véve valóságos szuperélelmiszer.

Bevalljuk őszintén, amikor először rántott gombát készítettünk, akkor mi is követtük a nagyok tanácsát, miszerint a sütés előtt érdemes ecetes-sós vízben előfőzni. Így tettünk sokáig, aztán időhiány miatt egyszer csak elhagytuk az előfőzési részt, és lássanak csodát: igazából ugyanolyan finom lett a gomba, ugyanúgy átsült, ráadásul így még könnyebb is volt panírozni is.

A felvert, sózott tojásba szárított fűszereket is keverhetünk: egy teáskanálnyi bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt vagy akár apróra vágott friss petrezselyemzöldet is.

Imádjuk tartárral készíteni, úgyhogy ennek a receptjét is megmutatjuk.

Hozzávalók

  • 0,5 kg gomba
  • liszt
  • tojás (kb. 2-3 db)
  • zsemlemorzsa
  • a sütéshez olaj vagy zsír

A gombákat mossuk meg hideg folyó víz alatt gyors mozdulatokkal, majd csepegtessük le. (Ne hagyjuk állni a vízben semeddig sem.) Szükség esetén vágjunk le a talpukból egy vékony szeletet, vagy ízlés szerint a tönköket is kitörhetjük/kivághatjuk. (Ezek mehetnek a fagyasztóba, később jók lesznek gombakrémlevesbe).

A gombákat nem kell megsózni, mert csak szottyosak lesznek tőle. Pont elegendő rájuk annyi só, amennyit a panírba teszünk. Ha valaki nagyon sósan szereti, akkor inkább utólag sózza meg.

A panírozáshoz előkészítjük egy tálba a lisztet, egy másikba a zsemlemorzsát, egy harmadikba pedig a sós, felvert tojást. A szokásos módon panírozzuk a gombákat, először megforgatjuk a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában, és egy tálcára tesszük őket.

A felhevített zsiradékba teszünk annyi gombafejet, amennyi kényelmesen elfér, szép aranybarnára sütjük őket, majd lecsepegtetjük. (Nem jó, ha túlságosan forró a zsiradék, és túl hirtelen sül meg a panír, mert ebben az esetben a gomba nem puhul meg kellően. Inkább kicsit lassabban érdemes sütni.)

Még frissen, forrón a legfinomabb, tálalhatjuk ízlés szerint rizzsel, zöldséges rizzsel, burgonyapürével, sült krumplival, tartármártással, majonézzel. Salátát is kínálhatunk mellé.

Tartármártás:

  • 1 dl tejföl
  • 2 dl majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk porcukor
  • 1 tk citromlé
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fehérbors (őrölt)

A tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, a sót és a borsot egy tálba tesszük, majd kanállal vagy habverővel, kb. két perc alatt kikeverjük.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

4 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago