Diéta & Egészség

Sajtos rakott zöldbab sok-sok tejföllel

Ti is szeretitek a rakott zöldségeket? És a zöldbabbal hogy álltok? Hoztunk Nektek egy csodás rakott zöldbab receptet, amelyben nem lehet majd csalódni. 

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a rakott ételeket, ami nem is csoda, hiszen kifejezetten szaftos, ízekben gazdag fogás. A zöldbab pedig többek között azért is szuper választás, mivel hüvelyes zöldség lévén kifejezetten magas fehérjetartalommal büszkélkedhet. Mindegy, hogy levesnek, párolva, főzeléknek vagy rakott egytálételként készítjük, mi egyszerűen nem tudjuknem imádni a zöldbabos ételeket.

Elsőre kicsit macerásnak tűnhet a sok előkészülés miatt, de higyjétek el, hogy megéri a fáradozást. Mi most darálthússal spékeltük meg a végeredményt, de vegetáriánus formában is ínycsiklandó, ebben az esetben csak a húst hagyjátok ki belőle, minden más mehet ugyanúgy!

A siker egyébként akkor is garantált, ha nem vagyunk gyakorlott háziasszonyok, hiszen a rakott zöldbab receptjét elrontani gyakorlatilag nem is lehet.

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált hús
  • 0,5 kg zöldbab
  • 2 zacskós rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 10 dkg sajt
  • bors

A zöldbabot mosd meg alaposan, majd a végeit vágd le, és szeleteld fel két-három centis darabokra. Tedd fel sós vízben, és párold puhára körülbelül 15 perc alatt.
Főzd ki a zacskós rizst is sós vízben 10-12 perc alatt.

Készíts egy pörköltszerű alapot! A vöröshagymát vágd apróra, majd kevés zsíron dinszteld meg. Tedd rá a darált húst, és állandóan kevergetve, fehéredésig süsd nagyobb lángon. Ízesítsd sóval, borssal, pirospaprikával, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, és önts a húsra annyi vizet, hogy az ellepje. A pörköltet is párold puhára.

Ha minden hozzávaló elkészült, következhet a rétegezés.
Egy tűzálló edényt kenj ki kevés zsírral. Az aljára tedd a rizst, rakj rá egy réteg húst, majd kend rá a tejföl felét. Így sokkal ízletesebb és zaftosabb lesz a rakottas, mint ha csak a tetejére tennél.
Majd jöhet a zöldbab, újabb réteg rizs, és így folytasd tovább, amíg van alapanyagod. Arra ügyelj, hogy a tetejére zöldbab kerüljön. Azon oszlasd el egyenletesen a maradék tejfölt. Végül pedig reszeld rá a sajtot.

Tedd a rakottast előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.

Tálaláskor is tehetsz még tejfölt az elkészült rakott zöldbabra. Úgy még ellenállhatatlanabb lesz.

Borítókép forrása: Youtube

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago