Ti is szeretitek a rakott zöldségeket? És a zöldbabbal hogy álltok? Hoztunk Nektek egy csodás rakott zöldbab receptet, amelyben nem lehet majd csalódni. 

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de mi nagyon szeretjük a rakott ételeket, ami nem is csoda, hiszen kifejezetten szaftos, ízekben gazdag fogás. A zöldbab pedig többek között azért is szuper választás, mivel hüvelyes zöldség lévén kifejezetten magas fehérjetartalommal büszkélkedhet. Mindegy, hogy levesnek, párolva, főzeléknek vagy rakott egytálételként készítjük, mi egyszerűen nem tudjuknem imádni a zöldbabos ételeket.

Elsőre kicsit macerásnak tűnhet a sok előkészülés miatt, de higyjétek el, hogy megéri a fáradozást. Mi most darálthússal spékeltük meg a végeredményt, de vegetáriánus formában is ínycsiklandó, ebben az esetben csak a húst hagyjátok ki belőle, minden más mehet ugyanúgy!

A siker egyébként akkor is garantált, ha nem vagyunk gyakorlott háziasszonyok, hiszen a rakott zöldbab receptjét elrontani gyakorlatilag nem is lehet.

Hozzávalók

  • 0,5 kg darált hús
  • 0,5 kg zöldbab
  • 2 zacskós rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 10 dkg sajt
  • bors

A zöldbabot mosd meg alaposan, majd a végeit vágd le, és szeleteld fel két-három centis darabokra. Tedd fel sós vízben, és párold puhára körülbelül 15 perc alatt.
Főzd ki a zacskós rizst is sós vízben 10-12 perc alatt.

Készíts egy pörköltszerű alapot! A vöröshagymát vágd apróra, majd kevés zsíron dinszteld meg. Tedd rá a darált húst, és állandóan kevergetve, fehéredésig süsd nagyobb lángon. Ízesítsd sóval, borssal, pirospaprikával, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, és önts a húsra annyi vizet, hogy az ellepje. A pörköltet is párold puhára.

Ha minden hozzávaló elkészült, következhet a rétegezés.
Egy tűzálló edényt kenj ki kevés zsírral. Az aljára tedd a rizst, rakj rá egy réteg húst, majd kend rá a tejföl felét. Így sokkal ízletesebb és zaftosabb lesz a rakottas, mint ha csak a tetejére tennél.
Majd jöhet a zöldbab, újabb réteg rizs, és így folytasd tovább, amíg van alapanyagod. Arra ügyelj, hogy a tetejére zöldbab kerüljön. Azon oszlasd el egyenletesen a maradék tejfölt. Végül pedig reszeld rá a sajtot.

Tedd a rakottast előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt.

Tálaláskor is tehetsz még tejfölt az elkészült rakott zöldbabra. Úgy még ellenállhatatlanabb lesz.

Borítókép forrása: Youtube

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago