Diéta & Egészség

Sárgarépa főzelék vajjal és petrezselyemmel

A menzán készült ételeket sokszor éri vád, és sajnos nem mindig alaptalanul. Bár az iskolában sárgarépát leggyakrabban a finomfőzelékben ettünk, esetleg a húslevesben úszkált néha egy-egy darab, most egy igazán finom sárgarépa főzelék receptjét hoztuk, amelyet vajjal és petrezselyemmel tettük igazán ínycsiklandóvá.

Imádjuk a sárgarépát: jöhet nyersen, párolva, levesbe, főzeléknek, lényegében bárhogyan. Mi most sárgarépa főzeléket készítettük, amely önmagában is ideális, de köretként is – legutóbb mi reszelt máj mellé készítettük el. Ha pedig hanyagolnátok a húst, akkor készítsétek el zöldségfasírttal, ahhoz is remekül passzol.

A sárgarépának hála kellemesen édes, a petrezselyemnek köszönhetően pedig üdítően friss lesz a főzelék, amely biztosan feledteti majd menzás rossz emléket.

Hozzávalók

  • 600 g sárgarépa
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 0.5 citromból nyert citromhéj
  • 60 g vaj
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 60 g finomliszt
  • 2 dl víz
  • 7 dl tej
  • só ízlés szerint

 

A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. A citrom héját lereszeljük, és levét kifacsarjuk.

Egy lábasban vajat hevítünk, hozzáadjuk az olajat, majd a répát félpuhára pároljuk, és lekapcsoljuk a lángot.

Folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a lisztet és egy kevés vizet, majd a tejet.

Sózzuk, és hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a petrezselymet.

Felforraljuk, és ha kellően besűrűsödött, tálalhatjuk is.

Borítókép forrása: Youtube

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago