Az egyik kedvenc zöldségünk a karfiol, ami elképesztően jól variálható: a karfiolkrémleves például annyira finom, hogy sosem tudunk neki ellenállni. 

Amint beköszönt a hideg idő, jól esik a meleg leves, például egy selymes, forró, ám mégis könnyed karfiolkrémleves. Mivel sűrű és krémes, akár  főételként is megállja a helyét, ha valami könnyű kis ebédre vagy vacsorára vágyunk.

A karfiol mellesleg nem csak az íze miatt hasznos társ a konyhában, hanem azért is, mert igen fontos tápanyagokat tartalmaz, beleértve a vitaminokat, az ásványi anyagokat, az antioxidánsokat és egyéb fitokemikáliákat. Ráadásul könnyen beszerezhető, és viszonylag olcsó is.

karfiolkrémleves
Forrás: Mindmegette

Hozzávalók

  • 1 karfiol
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 húsleveskocka
  • olaj
  • bors

 

A karfiolt mosd meg, és szedd rózsáira. A vöröshagymát vágd apróra, és a zúzott fokhagymával együtt kevés olajon pirítsd meg. Dobd rá a karfiolt, és kevergetve azt is süsd egy-két percig. Öntsd fel körülbelül egy liter vízzel, sózd, borsozd, dobd hozzá a húsleveskockát, és főzd körülbelül 15 percig.

Amikor a karfiol megpuhul, botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd az egészet, majd ismét tedd vissza a tűzre. Ha forr, merj ki belőle egy deci levet, keverd simára a tejföllel, és szép lassan öntsd vissza a lábosba. Forrald egy-két percig, és már tálalhatod is. Keverhetsz még hozzá reszelt sajtot, de pirított kenyérrel is kínálhatod. A tetejére szórhatsz snidlinget vagy petrezselymet.

recept forrása: Femina

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!