A piszkemártás vagy más néven egresmártás receptjét mindenképpen érdemes kipróbálni: mi megkóstoltuk, és beleszerettünk. 

A piszke nyáron terem, ám valami oknál fogva sokkal kevésbé népszerű, mint más szezonális gyümölcsök. Savanykás íze pedig remekül megy különböző húsokhoz, de igazából annyira finom, hogy magában kanalazgatva is szuper.

Ha esetleg a menzán mégis volt alkalmunk kóstolni, és esetleg emiatt maradtak bennünk rossz emlékek, akkor ezen sürgősen segítsünk azzal, hogy saját recept alapján elkészítjük. A házi egresszósz és a menzás verzió között ég és föld a különbség.

Az egres ráadásul nem csak finom, de egészséges is: a népi gyógyászat is ismeri, májra, szívre, vesére és még a gyomor működésére gyakorolt jótékony hatását. Ráadásul praktikus gyümölcs is, például remekül fagyasztható, így a téli időszakban sem kell nélkülöznünk, magas pektintartalma miatt pedig dzsemnek vagy lekvárnak is kiváló.

piszkemártás
Forrás: Kárpátalja

Hozzávalók

  • 25 dkg egres
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 5 dl tej
  • 0.5 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 dkg piros ribizli

 

Az egrest megmossuk, és a vajon feltesszük egy kicsit párolni. Ha kicsit összeesett, akkor rászórjuk a cukrot, felöntjük a vízzel, és puhára pároljuk.

A vaníliás pudingport elkeverjük a tejjel, és ha a piszke megpuhult, folyamatos kavarással hozzácsorgatjuk.

Botmixerrel pürésítjük, behűtjük, majd piros bogyós gyümölccsel tálaljuk.

Kész is az isteni piszkemártás, jó étvágyat kívánunk hozzá.

Hirdetés: