Sportolóknak

Ezért együnk rendszeresen bogyós gyümölcsöket

A bogyós gyümölcsök nemcsak nagyon finokmak, de a gyümölcsök között is kiemelkedő antioxidáns források. Bár, tudjuk, hogy most éppen nincs szezonjuk, nyugodtan fogyasszuk a fagyasztott verziót is! Szemezgessünk néhányat belőlük!

Málna

A málna gazdag C-vitaminban, B1- és B2-vitaminban, valamint A-provitaminban. A többi bogyós gyümülcshoz hasonlóan gazdag antioxidáns vegyületekben, például flavonoidokban, ásványi anyagokban, főleg kalciumban, káliumban és magnéziumban szintén gazdag. Érdemes tudni még róla, hogy nemcsak a gyümölcse, de a levele is jótékony hatással bír. A málnalevéltea érösszehúzó hatású, emellett megfázásos betegségek ellen is ajánlott a fogyasztása.

Szeder

A szeder tápanyagiban nagyon hasonló a málnához, ám magasabb antioxidáns tartalommal bír, ez elsősorban sötét színanyagának köszönhető. A fekete szeder levele szintén gyógyhatású, gallusz-és ellágsavat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz. A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztóként szokták alkalmazni.

Ribizli

A ribizli nagyon magas növényi rost, ezenbelül is pektintartalmával emelkedik ki. Savanykás ízét olyan savaknak köszönheti, mint az almasav, citromsav, bórkősav, borostyánkősav, ecetsav, oxálsav. Érdekesség emellett, hogy a ribizliolaj a bőrben található zsírokhoz hasonlatos, így száraz, érzékeny bőrre ajánlott a ribizliolaj használata.

Áfonya

Az áfonyára sok éven át nem fordítottak különösen nagy figyelmet a kutatók, mivel viszonylag alacsony C-vitamin szinttel bír. De, amint a tudomány felfedezte a flavonoidok jótékony hatását, az áfonya egyből az érdeklődés középpontjába került, nem is véletlen! Fontos megemlíteni antocián tartalmát, amely az áfonya intenzív kékeslila színéért is felelős. Az antociánok sok gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan az egyes bogyók védőburkában koncentrálódnak, mivel ez védi a gyümölcsöt az erős napsütés és más környezeti ártalmak hatásaitól.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago