Ínyencek eledele: a kapros-juhtúrós palacsinta

Nagyon sokféle palacsintából válogathatunk: lehet például lekváros, fahéjas, nutellás, húsos vagy éppen juhtúrós palacsinta. Mi ez utóbbival birkóztunk most meg. 

A juhtúró tökéletes párosítása a kapor, amellyel a palacsintában is remek összhangot alkotnak. Mi egyébként is nagy fanatikusai vagyunk a juhtúró karakteres ízének, ha pedig marad ki egy kevés, tejföllel elkeverjük, és palacsinta tölteléket készítünk belőle.

A jó kis langyos, juhtúrós palacsinta mellől egyáltalán nem hiányzik a hús, így szerintünk teljesen felesleges bármiféle egyéb összetevővel traktálni ezt az önmagában is ínycsiklandó palacsintát, maximum ha nagyon szeretnénk,egy kis szalonnapörccel egészítsük ki.

Hozzávalók

70 dkg juhtúró,
5,5 dl tej,
1 kg liszt,
2 evőkanál cukor,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál só,
5 evőkanál étolaj,
2 tojás,
2 csokor kapor

Két deci langyos tejbe cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk. A lisztet megszitáljuk, elkeverünk benne egy kis sót, két tojást és öt evőkanál étolajat. A közepébe kis mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a megkelt élesztőt. Ezzel, és a maradék tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.

Amikor már szép tiszta a tálunk, és a palacsinta alapunk is kisimult, liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva félretesszük kelni.

Közben a juhtúrót áttörjük, a kaprot apróra vágjuk és az egészet krémesre összekeverjük. Ez lesz a töltelék.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán rúd alakúra formázzuk, ezt 18 részre felvágjuk, és egyenként kicipózzuk.

Mindegyiket vékonyra kisodorjuk, majd egy-egy evőkanálnyi tölteléket szétnyomkodunk a közepükön.

A palacsintákat felhajtjuk, kicsit összenyomjuk, majd újra elsodorjuk. Vigyázzunk, nehogy a tölteléket kinyomjuk belőle. A liszttel is óvatosan bánjunk, csak annyit használjunk, amennyi feltétlen szükséges.

Ezeket a töltött palacsintákat bőven olajozott serpenyőben aranyló pirosra megsütjük.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago