Sportolóknak

Ínyencek eledele: a kapros-juhtúrós palacsinta

Nagyon sokféle palacsintából válogathatunk: lehet például lekváros, fahéjas, nutellás, húsos vagy éppen juhtúrós palacsinta. Mi ez utóbbival birkóztunk most meg. 

A juhtúró tökéletes párosítása a kapor, amellyel a palacsintában is remek összhangot alkotnak. Mi egyébként is nagy fanatikusai vagyunk a juhtúró karakteres ízének, ha pedig marad ki egy kevés, tejföllel elkeverjük, és palacsinta tölteléket készítünk belőle.

A jó kis langyos, juhtúrós palacsinta mellől egyáltalán nem hiányzik a hús, így szerintünk teljesen felesleges bármiféle egyéb összetevővel traktálni ezt az önmagában is ínycsiklandó palacsintát, maximum ha nagyon szeretnénk,egy kis szalonnapörccel egészítsük ki.

Hozzávalók

70 dkg juhtúró,
5,5 dl tej,
1 kg liszt,
2 evőkanál cukor,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál só,
5 evőkanál étolaj,
2 tojás,
2 csokor kapor

Két deci langyos tejbe cukrot szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kelni hagyjuk. A lisztet megszitáljuk, elkeverünk benne egy kis sót, két tojást és öt evőkanál étolajat. A közepébe kis mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a megkelt élesztőt. Ezzel, és a maradék tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.

Amikor már szép tiszta a tálunk, és a palacsinta alapunk is kisimult, liszttel megszórjuk, és konyharuhával letakarva félretesszük kelni.

Közben a juhtúrót áttörjük, a kaprot apróra vágjuk és az egészet krémesre összekeverjük. Ez lesz a töltelék.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán rúd alakúra formázzuk, ezt 18 részre felvágjuk, és egyenként kicipózzuk.

Mindegyiket vékonyra kisodorjuk, majd egy-egy evőkanálnyi tölteléket szétnyomkodunk a közepükön.

A palacsintákat felhajtjuk, kicsit összenyomjuk, majd újra elsodorjuk. Vigyázzunk, nehogy a tölteléket kinyomjuk belőle. A liszttel is óvatosan bánjunk, csak annyit használjunk, amennyi feltétlen szükséges.

Ezeket a töltött palacsintákat bőven olajozott serpenyőben aranyló pirosra megsütjük.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago