Diéta & Egészség

Sült spárga hollandi mártással

A sült spárga a maga egyszerűségében is megunhatatlan nassolnivaló, amihez többek között a krémes hollandi mártás is remekül passzol.

Mindenképpen használjuk ki, míg tart a spárgaszezon, és vadásszuk a recepteket, hogy minél több formában az asztalunkra kerüljön a különleges zöldség. A sült spárgát a világ legegyszerűbb dolga elkészíteni, csupán megtisztítjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egy kicsit meglocsoljuk olívaolajjal, és 15 perc alatt készre sütjük. Ez így önmagában is egy tökéletes tavaszi vacsora, de lehet tovább variálni, a hollandi mártás például remekül megy a roppanós, friss zöldségekhez.

Hozzávalók

Sült spárgához:

fél kg friss spárga
1 ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
Hollandi mártáshoz:

30 dkg vaj
12db tojássárgája
3 dl víz

1 db citrom
őrölt fehér bors

A sütőt kb. 200 C fokra előmelegítjük, majd előkészítjük a spárgát: a zöldséget megmossuk, és a fás részeit levágjuk. A spárgát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy kevés olívaolajjal megkenjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb. 10 percig sütjük, amíg a spárgák szárai meg nem puhulnak kissé. (A vékonyabbak előbb is elkészülhetnek.)

Míg a spárga sül, elkészítjük a mártást. A vajat felolvasztjuk, és melegen tartjuk. A tojássárgájához hozzáadjuk a vizet (tojásonként 1 evőkanálnyit), majd megsózzuk. Gőz fölött, közepes tűzön, habverővel felverjük, míg könnyű, habszerű állagot nem kapunk. Ezután a vízgőzről levesszük, és további kevergetés közben az írótól különvált vaj tiszta részét lassan hozzácsurgatjuk. Szűrt citromlével és őrölt fehérborssal ízesítjük.

Ha a sült spárga elkészült, nincs más teendő, mint a hollandi mártással nyakon önteni. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago