A sültfokhagyma-krémleves kellemesen eltelít, de nem nehezíti el a gyomrot, és teljesen mentes attól az erős íztől és illattól, ami a fokhagyma esetében igencsak megosztó.
Ne csak nehéz és zsíros ételekben gondolkodjunk, ha beköszönt a hideg, télies idő! Ha te is szereted a krémleveseket, akkor érdemes megbarátkozni a fokhagymával is, ugyanis mennyei krémleves készíthető belőle. Ebben a formában az erős, bántó illattól és íztől sem kell tartani, amelytől sokan idegenkednek.
A sült fokhagymából készült krémleves, ha lehet még illatosabb, ízletesebb, mint a klasszikus verzió, a fokhagyma teljesen elveszti vad, megosztó ízét, kellemes, karamelles ízűre pirul a sütőben.
Sültfokhagyma-krémleves
2 fej fokhagyma (nagyobb)
5 dkg vaj
2 ek finomliszt
2 dl főzőtejszín
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 ek snidling
1 csipet kurkuma
8 dl víz
1 db leveskocka
A fokhagymákat gerezdekre szedjük, hármat félreteszünk, a többit héjával együtt egy tepsire tesszük, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A megpuhult fokhagymát langyosan kinyomkodjuk a héjából, majd egy villa segítségével szétnyomkodjuk.
Egy lábosban vajat hevítünk, hozzákeverjük a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. A félretett fokhagymát megpucoljuk, lereszeljük, és a vajas liszthez adjuk. Ezután beleöntjük a vizet, megszórjuk a fűszerekkel (a snidling kivételével), a leveskockát is hozzáadjuk, végül pedig a sült fokhagymakrémet. Pár percig hagyjuk forrni.
Ha igazán krémesen szeretjük, botmixerrel pürésíthetjük. Ezután hozzácsurgatjuk a tejszínt, ha pedig felforrt, hozzákeverjük a finomra vágott snidlinget, majd lehúzzuk a tűzről és forrón tálaljuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]