Diéta & Egészség

Sűrű sajtkrémleves – minél több sajtból készíted, annál finomabb lesz!

A sajtkrémleves egyike a könnyen elkészíthető leveseknek, sajtimádóknak pedig egyenesen kötelező!

A sajtkrémlevesek bár általában nagyon egyszerűek, mégis van egy titkuk: minél több sajtból készítjük, annál finomabb és sűrűbb lesz. Ha többféle sajtból készítjük, csupán azt tartsuk észben, hogy a keményebb vagy az alacsonyabb zsírtartalmú sajtok lassabban olvadnak szét főzéskor.

Fűszerezés tekintetében nyugodtan engedjük el a fantáziánkat. Kerülhet bele bors, kakukkfű, petrezselyem, koriander vagy éppen majoránna is, de remekül megy a sajtkrémleveshez a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors is. Ezeken kívül pedig akár egy kis fehérborral is megbolondíthatjuk a levesünket.

Különösen finom és laktató, ha valamilyen levesbetéttel sűrítjük, jól megy hozzá az a pirított kenyérkocka, esetleg a tortilla, a baconchips vagy akár a pirított magvak is, minta  dió, mandula. Ha pedig igazán ki akarunk tenni magunkért, akkor készítsük el cipóban!

Hozzávalók

  • 25 dkg sajt ízlés szerint, a legfinomabb akkor lesz, ha két-, háromféle sajtot is használsz
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 liter alaplé/két leveskocka 1 liter vízben felfőzve
  • 2 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • 8 dkg vaj

 

A sajtokat kockázzuk fel, nagyjából egységes méretű darabokra, majd tegyük őket félre. Ha nem alapléből készítjük, akkor a leveskockát főzzük fel a vízzel. Vegyünk elő egy megfelelő lábast és olvasszunk fel benne a vajat, majd nagyon enyhén pirítsuk meg rajta a lisztet. Ezután adjuk hozzá a sajtokat, fűszerezzük meg és öntsük fel először egy deci alaplével, majd ha elolvadtak a sajtok, egy botmixerrel dolgozzuk homogén masszává az egészet.

Ezután adjuk hozzá a maradék levest, még egyszer keverjük át a botmixerrel és adjuk hozzá a tejszínt is. Utólag még ízesítsük, ha szükséges, majd forrón tálaljuk.

Borítókép: Femina

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago