Diéta & Egészség

Sűrű sajtkrémleves – minél több sajtból készíted, annál finomabb lesz!

A sajtkrémleves egyike a könnyen elkészíthető leveseknek, sajtimádóknak pedig egyenesen kötelező!

A sajtkrémlevesek bár általában nagyon egyszerűek, mégis van egy titkuk: minél több sajtból készítjük, annál finomabb és sűrűbb lesz. Ha többféle sajtból készítjük, csupán azt tartsuk észben, hogy a keményebb vagy az alacsonyabb zsírtartalmú sajtok lassabban olvadnak szét főzéskor.

Fűszerezés tekintetében nyugodtan engedjük el a fantáziánkat. Kerülhet bele bors, kakukkfű, petrezselyem, koriander vagy éppen majoránna is, de remekül megy a sajtkrémleveshez a szerecsendió, a szegfűszeg és a szegfűbors is. Ezeken kívül pedig akár egy kis fehérborral is megbolondíthatjuk a levesünket.

Különösen finom és laktató, ha valamilyen levesbetéttel sűrítjük, jól megy hozzá az a pirított kenyérkocka, esetleg a tortilla, a baconchips vagy akár a pirított magvak is, minta  dió, mandula. Ha pedig igazán ki akarunk tenni magunkért, akkor készítsük el cipóban!

Hozzávalók

  • 25 dkg sajt ízlés szerint, a legfinomabb akkor lesz, ha két-, háromféle sajtot is használsz
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 liter alaplé/két leveskocka 1 liter vízben felfőzve
  • 2 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • 8 dkg vaj

 

A sajtokat kockázzuk fel, nagyjából egységes méretű darabokra, majd tegyük őket félre. Ha nem alapléből készítjük, akkor a leveskockát főzzük fel a vízzel. Vegyünk elő egy megfelelő lábast és olvasszunk fel benne a vajat, majd nagyon enyhén pirítsuk meg rajta a lisztet. Ezután adjuk hozzá a sajtokat, fűszerezzük meg és öntsük fel először egy deci alaplével, majd ha elolvadtak a sajtok, egy botmixerrel dolgozzuk homogén masszává az egészet.

Ezután adjuk hozzá a maradék levest, még egyszer keverjük át a botmixerrel és adjuk hozzá a tejszínt is. Utólag még ízesítsük, ha szükséges, majd forrón tálaljuk.

Borítókép: Femina

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago