Amikor még napközis gyerekekként tengettünk midnennapjainkat az iskolában, akkor a legjobban mindig a tojáskrémet kenyeret vártuk. Aztán nem tudjuk mi történt, de mintha teljesen feledésbe merült volna…
Így jött hát az ötlet, hogy összedobunk pár szelet tojáskrémes kenyeret, csak úgy a nosztalgia kedvéért. Nem kell hozzá túl sok összetevő, ráadásul úgy cifrázzuk, ahogy csak szeretnénk. Annyi fix, hogy nálunk nem sokáig maradt meg az asztalon, szóval biztos, hogy nem most készítettük el utoljára.
Ráadásul tudjuk, hogy közhely, hogy a házi mindig jobb, mint a bolti, de ez a tojáskrém esetében halmozottan igaz. És nemcsak azért támogatjuk a házi verziót, mert így legalább tudjuk mi van benne, hanem mert az ízek is jobban működnek frissen.
Hoztunk néhány variációt, lesz miből válogatni, ha kedvetek szottyan egy kis tojáskrémes kenyérre!
Vajas-mustáros tojáskrém
- 5 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 kiskanál dijoni mustár – ha nincs otthon, a sima is megteszi
- só
A tojásokat megfőzzük, majd a fehérjét és a sárgáját külön vesszük. Utóbbit törd össze egy villa segítségével, és vajjal keverd habosra. Add hozzá a mustárt és a tejfölt, illetve sózd meg ízlésed szerint. A tojásfehérjét aprítsd fel egészen kicsit darabokra, és a legvégén keverd bele.
Újhagymás tojáskrém
3 tojás
– 1 szál újhagyma
– 5 dkg puha vaj
– 1 tk mustár
– só
Az újhagymát mossuk meg, aprítsuk fel, tegyük egy keverő tálba, a mustárral, a vajjal és a sóval együtt. A kész tojásokat pucoljuk meg. A fehérjét vágjuk apróra, a sárgáját dobjuk a keverőtálba. A sárgájával együtt dolgozzuk krémes állagúra, majd adjuk hozzá a apróra vágott fehérjét, kutyuljuk össze és már kész is.
Tojáskrém mascarponéból
- 8 darab tojás
- 25 dekagramm mascarpone
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 5 dekagramm reszelt sajt
- 1 csipet só
Megfőzzük a tojásokat, majd botmixer segítségével az egészet egy keverőtálba pakolva krémes állagúra keverjük. Azonnal fogyasztható!