Diéta & Egészség

Tojáskrémes kenyér – egy napközis uzsi extrákkal

Amikor még napközis gyerekekként tengettünk midnennapjainkat az iskolában, akkor a legjobban mindig a tojáskrémet kenyeret vártuk. Aztán nem tudjuk mi történt, de mintha teljesen feledésbe merült volna…

Így jött hát az ötlet, hogy összedobunk pár szelet tojáskrémes kenyeret, csak úgy a nosztalgia kedvéért. Nem kell hozzá túl sok összetevő, ráadásul úgy cifrázzuk, ahogy csak szeretnénk. Annyi fix, hogy nálunk nem sokáig maradt meg az asztalon, szóval biztos, hogy nem most készítettük el utoljára.

Ráadásul tudjuk, hogy közhely, hogy a házi mindig jobb, mint a bolti, de ez a tojáskrém esetében halmozottan igaz. És nemcsak azért támogatjuk a házi verziót, mert így legalább tudjuk mi van benne, hanem mert az ízek is jobban működnek frissen.

Hoztunk néhány variációt, lesz miből válogatni, ha kedvetek szottyan egy kis tojáskrémes kenyérre!

Vajas-mustáros tojáskrém

  • 5 tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 kiskanál dijoni mustár – ha nincs otthon, a sima is megteszi

A tojásokat megfőzzük, majd a fehérjét és a sárgáját külön vesszük. Utóbbit törd össze egy villa segítségével, és vajjal keverd habosra. Add hozzá a mustárt és a tejfölt, illetve sózd meg ízlésed szerint. A tojásfehérjét aprítsd fel egészen kicsit darabokra, és a legvégén keverd bele.

Újhagymás tojáskrém

3 tojás
– 1 szál újhagyma
– 5 dkg puha vaj
– 1 tk mustár
– só

Az újhagymát mossuk meg, aprítsuk fel, tegyük egy keverő tálba, a mustárral, a vajjal és a sóval együtt. A kész tojásokat pucoljuk meg. A fehérjét vágjuk apróra, a sárgáját dobjuk a keverőtálba. A sárgájával együtt dolgozzuk krémes állagúra, majd adjuk hozzá a apróra vágott fehérjét, kutyuljuk össze és már kész is.

Tojáskrém mascarponéból

  • 8 darab tojás
  • 25 dekagramm mascarpone
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 dekagramm reszelt sajt
  • 1 csipet

Megfőzzük a tojásokat, majd botmixer segítségével az egészet egy keverőtálba pakolva krémes állagúra keverjük. Azonnal fogyasztható!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago