A nyár kihagyhatatlan étele a lecsó, és bevalljuk őszintén, mi a hazai formájáért vagyunk oda a leginkább: próbáltuk már cukkinivel és padlizsánnal, mint a franciák és kalifornia paprikával, mint a spanyolok, de nekünk még mindig a magyaros a legfinomabb.

Általában a legtöbb ház meg van győződve róla, hogy ő maga készíti a legtökéletesebb lecsót, már csak azért is, mert szinte minden háztartásban rábukkanni valamiféle titkos lecsó-receptre. Abban tehát megegyezhetünk, hogy a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani is nehezebb, mint finomat készíteni.

Annyi bizonyos, hogy négy összetevő kivétel nélkül szükségeltetik hozzá: valamilyen zsiradék, paprika, paradicsom és hagyma. Az már viszont, hogy a lecsó zsiradékon vagy olajon készüljön parázsviták tárgyát képezi, ám nem kell ilyen messzire sem mennünk, hiszen már azon megy a vita, hogy a paprika és a paradicsom szeletelése milyen üdvözítő és egyedi formában történjen. Mi nem vagyunk ilyen szigorúak, szerintünk nyugodtan mehet bele minden, ami csak szem-szájnak ingere.

Van azonban egy lelombozó hírünk is a lecsó rajongóinak: akármennyire is szeretnénk hungarikumként tekinteni rá, sajnos nem az, ugyanis ha szétnézünk más nemzetek fazekában, bizony-bizony feltűnnek olyan ételek, amelyek erős rokonságban állnak a magyaros lecsóval. Most azonban maradjunk csak idehaza, már csak azért is, mert nekünk még mindig a hazai verzió adja a leginkább.

Nekünk az abszolút alap recept a kedvencünk, amelyet hús nélkül készítünk, és tojással dúsítunk.

Hozzávalók

  • 5 db tv paprika
  • 8 kis db paradicsom
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 db tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.

A megtisztított paprikát, miután a csumáját eltávolítottuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk.

Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, a lángot magasabbra véve, néha megkeverve pároljuk. Amikor már majdnem megpuhultak a paprikacsíkok, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük.

Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.

Azonnal tálalva, melegen a legfinomabb.

Borítókép forrása: Cookpad

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago