A nyár kihagyhatatlan étele a lecsó, és bevalljuk őszintén, mi a hazai formájáért vagyunk oda a leginkább: próbáltuk már cukkinivel és padlizsánnal, mint a franciák és kalifornia paprikával, mint a spanyolok, de nekünk még mindig a magyaros a legfinomabb.

Általában a legtöbb ház meg van győződve róla, hogy ő maga készíti a legtökéletesebb lecsót, már csak azért is, mert szinte minden háztartásban rábukkanni valamiféle titkos lecsó-receptre. Abban tehát megegyezhetünk, hogy a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani is nehezebb, mint finomat készíteni.

Annyi bizonyos, hogy négy összetevő kivétel nélkül szükségeltetik hozzá: valamilyen zsiradék, paprika, paradicsom és hagyma. Az már viszont, hogy a lecsó zsiradékon vagy olajon készüljön parázsviták tárgyát képezi, ám nem kell ilyen messzire sem mennünk, hiszen már azon megy a vita, hogy a paprika és a paradicsom szeletelése milyen üdvözítő és egyedi formában történjen. Mi nem vagyunk ilyen szigorúak, szerintünk nyugodtan mehet bele minden, ami csak szem-szájnak ingere.

Van azonban egy lelombozó hírünk is a lecsó rajongóinak: akármennyire is szeretnénk hungarikumként tekinteni rá, sajnos nem az, ugyanis ha szétnézünk más nemzetek fazekában, bizony-bizony feltűnnek olyan ételek, amelyek erős rokonságban állnak a magyaros lecsóval. Most azonban maradjunk csak idehaza, már csak azért is, mert nekünk még mindig a hazai verzió adja a leginkább.

Nekünk az abszolút alap recept a kedvencünk, amelyet hús nélkül készítünk, és tojással dúsítunk.

Hozzávalók

  • 5 db tv paprika
  • 8 kis db paradicsom
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 db tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.

A megtisztított paprikát, miután a csumáját eltávolítottuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot felkarikázzuk.

Először a paprikát tesszük a serpenyőbe, a lángot magasabbra véve, néha megkeverve pároljuk. Amikor már majdnem megpuhultak a paprikacsíkok, hozzáadjuk a paradicsomot is. Sóval és borssal ízesítjük.

Végül a felvert tojásokat ráöntjük a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütjük.

Azonnal tálalva, melegen a legfinomabb.

Borítókép forrása: Cookpad

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

1 hónap ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago