Sokan még mindig úgy vélik, hogy a margarinok jelentős mennyiségű káros transzzsírsavat tartalmaznak, ezért fogyasztásuk nem ajánlott. Ez azonban tévhit, amely könnyen cáfolható a jelenlegi jogszabályok és a gyártási folyamatok ismeretében. Valójában a margarin fogyasztása számos előnnyel járhat, hiszen esszenciális zsírsavakat és vitaminokat is tartalmaz. Ideje eloszlatni a margarinokkal kapcsolatos transzzsírsav-mítoszokat, és megérteni, miért érdemes elfelejteni ezeket a sztereotípiákat.

Mi az a transzzsírsav?

Biológiai szempontból a transzzsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek károsan hatnak a koleszterinszintre. Negatív egészségügyi hatásaik miatt összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel, túlsúllyal és vércukorszint-problémákkal. Az a tévhit, hogy a margarinok sok transzzsírsavat tartalmaznak, a régi gyártási módszerekre vezethető vissza, amikor a folyékony olajokat részlegesen hidrogénezték a kenhetőség érdekében. Ez a folyamat nagy mennyiségű transzzsírsavat eredményezett. Fontos megjegyezni, hogy a transzzsírsavak teljes kizárása az étrendből szinte lehetetlen, mivel kis mennyiségben még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálhatók, és nagy hő hatására az ételek elkészítése során is keletkezhetnek.

Jogszabályok a fogyasztók védelmében

A margarinok kenhetőségét már nem a hidrogénezett olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok (például pálma- és kókuszzsír) biztosítják. Az Upfield, a Flora, Rama, Delma és Liga margarinokat gyártó cég jogelődje már 1995-ben eltávolította a transzzsírokat a termékeiből, reagálva a kutatásokra, amelyek szerint a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatása kedvezőtlen. Az Upfield továbbra is elkötelezett marad ezen gyakorlat mellett.

Magyarországon a transzzsírsavakat szabályozó rendelet (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) szerint csak olyan élelmiszerek hozhatók forgalomba, amelyek transzzsírsavtartalma nem haladja meg a 2g/100g zsírtartalmat. 2021 áprilisától az EU teljes területén hasonló szabályozás van érvényben.

Margarinok: Fenntarthatóság és egészséges táplálkozás

A Rama 2022-es kutatása szerint az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az állattenyésztés jelentős környezetterheléssel jár, különösen a metánkibocsátás miatt, amely a szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódik. A tejipar metánkibocsátása is jelentős, ezért érdemes átgondolni étkezési szokásainkat a környezeti lábnyom csökkentése érdekében. A margarinok gyártásának klímalábnyoma sokkal kisebb a vajénál. Például egy kilogramm Rama vajalternatíva előállítása 3,7 kilogramm szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, míg egy kilogramm vaj esetében ez az érték meghaladja a 10 kg-ot.

A margarinok az egészséges táplálkozás részeként is kiváló választásnak bizonyulnak. Nemcsak sütéshez és főzéshez alkalmasak, hanem laktózmentes vagy vegán étrendekbe is beilleszthetők. Ajánlottak azok számára is, akik koleszterin-problémákkal küzdenek. Fontos azonban, hogy egyes margarinok tejszármazékokat tartalmazhatnak, ezért a tejmentes étrendet követők számára a 100%-ban növényi alapú margarinok, mint például a Flora Original vagy a Rama vajalternatívák javasoltak. Ezek telítetlen zsírsavakban gazdagok, míg a Rama Classic A- és D-vitaminokat is tartalmaz.

author avatar
Nyers Marcell
Hirdetés: