Categories: Tudatos

TOP 3 legveszélyesebb étel a világon

Az ételek nemcsak akkor lehetnek veszélyesek, ha megégetjük velük a szánkat vagy éppen félrenyelünk. Bizonyos összetevők ugyanis annyi méreganyagot tartalmazhatnak, amelyeket, ha nem jól készítünk el, halálosak is lehetnek!

1. Fugu

A fugu jelentése folyami hal, illetve a gömhal húsából elkészített ételt is jelenti. A hal húsában található halálos neurotoxin miatt, az étel elkészítése fokozott odafigyelést és szakhatóság előtt vizsgázott szakácsot igényel. Ahhoz, hogy valaki ezzel a hallal dolgozhasson külön engedélyre kell szert tennie, és csak 10 évnyi gyakornokoskodás után lehet fugut felszolgálni. Akármennyire is profi az elkészítő, abban biztos lehet a vendég, hogy nincs 100%-osan biztonságos fugu étel. Talán éppen ez adja meg az étel valódi izgalmát, a halál lehetősége ugyanis felfokozott adrenalinszintet, és valljuk be nem mindennapi kulináris élvezetet ad. A benne található tetrodotoxin nem károsítja a vérkeringést, így az illető végig tudatában van annak, amikor a méreg hatására teljesen lebénül. Egy gömbhalban körülbelül 10 emberi élet kioltására elegendő méreg van, és 275-ször mérgezőbb a cianidnál. Nyugodtan mondhatjuk hát, hogy a fugu evés az étkezések orosz rulettje.

2. Sannakji

A sannakji nemcsak a legveszélyesebb, de minden bizonnyal a leggusztustalanabb étkek listáján is előkelő helyet foglalna el. Az elő bébipolipokból felszolgált étel Dél-Koreában örvend népszerűségnek. Még a tányéron is elég bizarr lehet a tekergő polipkarok látványa, pláne ha ezt a szánkban sem hagyják abba. Több ember lelte már halálát abban, hogy a polip tapadókorongjai rátapadtak a torkára. Nem spilázzák túl az ételt, általában szezámagolajjal öntik nyakon a frissen levágott polipkarokat és már tálalják is. Hát mi azért megmaradunk a halászlénál.

3. Ackee

Az ackee Jamaica nemzeti gyümölcse, amely a helyiek nagy kedvence. Nem is lenne ezzel semmi gond, ám ha helytelenül készítik el, akkor bizony nagyon komoly gyomormérgezést, sőt kómát vagy halált is okozhat. Az éretlen gyümölcs ugyanis egy hypoglycin nevű mérget tartalmaz, így fogyasztása csakis érett állapotban lehetséges. Ekkor is csak a sárga részt lehet megenni, a fekete magokat semmiképpen, ugyanis azok szintén tele vannak méreggel. A helyiek tőkehallal felszolgálva nemzeti ételüket tisztelik benne.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago