Tudatos

Ennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk mi magyarok

Hiába tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, úgy tűnik, még mindig nem hallgatunk eléggé az észérvekre – a statisztikák legalábbis erre engednek következtetni. 

Ahogy azt a CityGreen is kifejti, bár 2000 óta növekedett valamelyest a gyümölcs- és zöldségfogyasztás Magyarországon, még a kisgyermekes családok is alig érik el a napi 300 grammot. Ebben pedig az a legmeglepőbb, hogy a statisztikák szerint, főleg a gyümölcsök, de a zöldségek is az ötödik-hatodik legkedveltebb ételcsoportba tartoznak, a gyerekek pedig még inkább kedvelik ezeket az ételeket, ám mégis csak ilyen keveset eszünk belőlük napi rendszerességgel.

Hogy kevesebbet fogyasztanak-e a magyarok az átlagnál? Ha megnézzük az európai adatokat, a magyarok eredményei sajnos még elkeserítőbbnek tűnnek, ugyanis a zöldségfogyasztás tekintetében a legutolsók vagyunk. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a hazai lakosság mindössze 30%-a fogyaszt naponta zöldséget, szemben az írekkel, akik 84%-kal szerezték meg az első helyet a napi zöldségfogyasztás versenyén.

Ami a gyümölcsöket illeti, egy icipicit jobb a helyzet, ám a 40% sem számít igazán jó eredménynek. Abban viszont nincs semmi meglepő, hogy a gyümölcsfogyasztás tekintetében a mediterrán országok végeztek az élen.

Fotó: She Loves Biscotti

Noha számtalan kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy a magyarok miért sereghajtók a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban, ennek egyik oka az, hogy ha megnézzük a magyar ételeket, jól láthatjuk, hogy a leggyakrabban fogyasztott zöldségféle a burgonya. Ezt a zöldséget azonban nem számítják bele a statisztikai adatokba, ugyanis magas a keményítő tartalma, tulajdonképpen nagyobb, mint amennyi vitamint tartalmaz.

[tds_warning]Emellett ne feledkezzünk meg arról se, hogy az elkeserítő eredményhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a közelmúltban elképesztő mértékben nőtt meg a gyümölcsök és zöldségek ára, csak az alma ára a duplájára nőtt az elmúlt egy évben, és a többi zöldség és gyümölcs is folyamatosan drágul.[/tds_warning]

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

2 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

2 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

2 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago