Fotó: Cookpad
Ha az ünnepek apropóján különlegesebb köretet tennél az asztalra, akkor jó helyen jársz, a birsalmás párolt káposzta ugyanis tökéletes választás, ha a megszokott megoldások helyett újítanál egy keveset.
A párolt káposzta karácsonykor is népszerű étel, nem véletlen: egyrészt kifejezetten ízletes, nem utolsósorban pedig egészséges köret, ami remekül passzol a sült húsokhoz, különösen a kacsához, amely egyébként is népszerű az ünnepi időszakban. Ha szeretnénk felturbózni kicsit a hagyományos verziót, reszeljünk mellé egy kevés birsalmát is, a káposzta és a savanykás gyümölcs íze remekül harmonizál majd egymással.
1 kg fehérkáposzta
1 db vöröshagyma
2 db birsalma
3 ek méz
4 ek cukor (ízlés szerint )
2 ek olívaolaj
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 babérlevél
só ízlés szerint
150 ml száraz szárazbor(jó minőségű)
A káposztát nagyon vékony szeletekre felszeleteljük. Fontos, hogy ne sózzuk be előre, ne csavargassuk. A vöröshagymát felaprítjuk. A birsalmát meghámozzuk, majd egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezután hozzácsorgatjuk a mézet, és aranybarnára karamellizáljuk.
Mehet bele a káposzta, alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a lereszelt birsalmát is. Ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, a cukorral, és beletesszük a babérlevelet is.
Hozzáöntjük a bort, majd lefedjük, és hagyjuk párolódni. Közben megkavargatjuk néha, nehogy leégjen. Ha szükséges utánízesítünk.
[sc name=”facebook” ][/sc]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…