Egyre gyakrabban találkozhatunk vele a zöldségesnél vagy a szupermarketek polcain, de a többség még mindig nem igazán tudja, mire is való a főzőbanán, és mit is kezdjen vele.
Manapság már nem nagy kunszt a banán, de volt idő, amikor csak télen lehetett kapni itthon, és akkor is olyan drágán, hogy csak kevesen engedhették meg maguknak. Mostanra azonban abszolút elterjedt, vannak akik naponta fogyasztják, sőt szupergyümölcsként hivatkoznak rá. De vajon mi a helyzet közeli rokonával, a nálunk egyelőre sokkal kevésbé ismert főzőbanánnal?
A főzőbanán egy Délkelet-Ázsiából származó banánfajta, és bár kinézetre erősen hajaz egy éretlen banánra, közel sem azonos vele. A plantain, azaz a főzőbanán a banánok egy fajtája, az általunk is ismert gyümölcsnél azonban általában nagyobb, csúcsosabb végű, és magasabb keményítő tartalmú. Nyersen gyakorlatilag ehetetlen, magas keményítőtartalma miatt valamilyen hőkezelést (például sütést, főzést, grillezést) mindenképpen igényel.
A gyümölcs cukor és keményítő tartalma azonban nem állandó: az éretlen terméseknek a legmagasabb a keményítő, ugyanakkor legalacsonyabb a cukortartalma. Ahogy azonban érik a banán és egyre sárgább lesz a héja, annál több cukor, és kevesebb keményítő található benne. Ameddig éretlen, elég nehéz pucolni, és ilyenkor főzni érdemes leginkább, míg sütni az érettebb példányokat ajánlott, amelyek remekül passzolnak a különböző desszertekhez, de simán olajban kisütve is nagyon finomak.
Sült banán recept
3-4 ek étolaj
ízlés szerint só
[sc name=”facebook” ]