Bár a palacsinta többnyire édes, szerintünk a legelvetemültebb desszertrajongók se bánják, ha a bakonyi gombás palacsinta kerül a tányérukra. 

Ha azt látjuk az étlapon, hogy bakonyi módra készül egy fogás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen gombás finomságról van szó. A bakonyi palacsinta ráadásul olyan laktató, hogy nyugodtan kínálhatjuk főételként.

Szerintünk simán gombás raguval készítve is isteni, de akinek hiányzik a hús, az darált húsival is megspékelheti a palacsintát. A tejföl azonban semmiképpen ne maradjon le a tetejéről, attól lesz igazán szaftos a végeredmény!

Hozzávalók

a palacsintához: 

15 dkg finomliszt,
tojás,
2 dl tej,
ásványvíz vagy szódavíz,
2 evőkanál étolaj,
1 csokor petrezselyemzöld;

további alapanyagok:
40 dkg erdei és/vagy sampinyon gomba vegyesen,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
2 evőkanál étolaj,
1 kávéskanál őrölt pirospaprika,
1/4 kávéskanál szárított kakukkfű,
só, őrölt bors,
1 kávéskanál vaj vagy margarin,
3 dl tejföl,
1 evőkanál rizsliszt.

Először a palacsintatésztát készítjük el: simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásvány-/szódavízzel, hogy folyós, vékony “tésztát” kapjunk a végére. Belekeverjük az olajat, lefedjük, és fél órát pihentetjük.

A gombákat megtisztítjuk, és felaprózzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. Megpirítjuk az olajon a vöröshagymát.

Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát, az áttört fokhagymát és a kakukkfüvet, majd fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (10-15 perc). Csak a végén sózzuk, borsozzuk.

A petrezselyemzöldet leöblítjük, szárazra törölgetjük, lecsipkedjük a levélkéket a szárakról, majd finomra vágjuk. Belekeverjük a palacsintamasszába, és legalább 12 palacsintát sütünk belőle.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Szűrőkanállal kiemeljük a gombát a levéből, és arányosan elosztva a palacsinták közepére terítjük-kenjük. Zsebkendőszerűen összehajtjuk, és egy vajjal vagy margarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük őket.

A tejfölben elkeverjük a rizslisztet, a gomba levéhez adjuk, összeforraljuk, és bevonjuk vele a palacsintákat. A forró sütőben éppen csak átforrósítjuk (körülbelül 10 perc az egész) őket, végül paradicsomgerezdekkel és petrezselyem- vagy kakukkfűlevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk.

Recept forrása: Receptindex

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: